ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Όλη η Ελλάδα ένα… απέραντο hub τεχνολογίας – Ποιες νέες επενδύσεις έρχονται

 

Τα σχέδια των ΙΒΜ, Deloitte, Profile Software για τα κέντρα έρευνας και καινοτομίας. Το forum του Enterprise Greece τον Ιούνιο στην Αθήνα με 50 ευρωπαίους angel investors για

τις εγχώριες start up

Ανεβαίνει συνεχώς ο πήχης των επενδύσεων σε Hubs έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα, όχι μόνο από ξένους «κολοσσούς» αλλά και από εγχώριους ομίλους, με φόντο την καινοτομία, την ψηφιακή τεχνολογία και την εκπαίδευση του κατάλληλα καταρτισμένου έμψυχου που θα στελεχώσει την αγορά στην επόμενη της μέρα.

Στον απόηχο του πρόσφατου digital economy forum με διοργανωτή τον ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας), ένα από τα πάνελ τα οποία έβγαλαν …ειδήσεις στο πλαίσιο του event ήταν εκείνο με θέμα συζήτησης: «Δημιουργώντας ένα διεθνές Hub ψηφιακής τεχνολογίας – Επενδύσεις και εξωστρέφεια».

Με συντονιστή τον Β’ Αντιπρόεδρο Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Βασίλη Ορφανό και ομιλητή τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, οι εκπρόσωποι των ΙΒΜ, Deloitte, Profile Software και του Enterprise Greece αποκάλυψαν ενδιαφέρουσες πτυχές των νέων σχεδίων τους και απάντησαν από κοινού θετικά στο κεντρικό ερώτημα: αν η χώρα μας μπορεί να εξελιχθεί σε έναν διεθνή τεχνολογικό «κόμβο» και συμφώνησαν ότι «υπάρχει δεξαμενή ανθρώπινου δυναμικού και ταλέντο, ικανό να κάνει την διαφορά» και άλλα πλεονεκτήματα, όπως η γεωγραφική της θέση, η ποιότητα ζωής και το σταθερό πολιτικό της περιβάλλον.

Μια Ελλάδα η οποία αρχίζει να μετατρέπεται σε ένα …απέραντο ψηφιακό Hub, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις που προηγήθηκαν και όσες νέες προσελκύει.

Το 2022 θεωρείται –όπως ειπώθηκε από τον υπουργό- έτος ορόσημο για μεγάλη ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών και της πληροφορικής, η οποία εξελίσσεται σε μια από τις «βαριές βιομηχανίες» της ελληνικής οικονομίας με αρκετές εταιρείες του κλάδου να «εξάγουν» τεχνογνωσία –πέρα από την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρουν οι ρυθμοί ψηφιοποίησης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Κατά κοινή παραδοχή, ο τεχνολογικός κλάδος συναντά «ευήκοα ώτα» και έχει προσεγγίσει την πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ, αυξάνεται η απορροφησιμότητα ειδικοτήτων όπως οι μηχανικοί από την αγορά αλλά και οι ανάγκες –με ιδιαίτερη αναφορά στην Βόρεια Ελλάδα. Μια άλλη παράμετρος, είναι η παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων για τις επενδύσεις στην έρευνα και μια σειρά προκλήσεων που χρήζουν αντιμετώπισης…

IBM: Στα πλάνα της 3ο κέντρο καινοτομίας

Την πιθανή ίδρυση και 3ου κέντρου καινοτομίας προανήγγειλε ο Δημήτρης Πρίμπας, Διευθυντής Τομέα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών ΙΒΜ Ελλάδας & Κύπρου.

«Έχουμε επενδύσει σε δυο κέντρα καινοτομίας και αριστείας στην Ελλάδα, το ένα από το 2014 που έχει ως αντικείμενο τα big data και τα business analytics και τυγχάνει γενικότερης απήχησης και το άλλο από το 2020, εξειδικευμένο στον τραπεζικό χώρο. Πρωτοβουλίες που λάβαμε σε δύσκολα χρόνια για την χώρα. Ο σκοπός μας είναι τα επόμενα χρόνια αυτά να τα επεκτείνουμε και διερευνούμε ενδεχόμενο για ένα τρίτο 3ο…», αποκάλυψε και εξήγησε ότι πρόκειται για περιοχές με πολύ μεγάλη ζήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

«Πρωταρχικός στόχος είναι η ενίσχυση των δυο κέντρων, στα πλαίσια της στρατηγικής της IBM και το τρίτο βρίσκεται, επαναλαμβάνω, σε φάση διερεύνησης. Συνεχίσουμε τις επενδύσεις και ενθαρρύνουμε τις εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε να αναπτυχτούν. Είναι καλό για όλους μας η ευρύτερη αγορά πληροφορικής να αναπτύσσεται υγιώς…».

Υπογράμμισε την ενίσχυση της διασύνδεσης των πανεπιστήμιων με την αγορά και το συνολικότερο rebranding της χώρας…

Profile: Συνεχίζεται η επένδυση στην Θεσσαλονίκη

Σε σχέση με τα νέα πλάνα της πιο διεθνοποιημένης, ίσως, ελληνικής εταιρείας πληροφορικής με παρουσία σε 45 χώρες και ηγετική θέση στον κλάδο του χρηματοοικονομικού λογισμικού , ο Ευάγγελος Αγγελίδης, CEO της Profile Software, ανέφερε ως προς το κέντρο τεχνολογίας της στην Θεσσαλονίκη ότι η επένδυση συνεχίζεται και η «…καινοτομία αποτελεί τον μόνο τρόπο για να μπορέσεις να επιβιώσεις στον διεθνή ανταγωνισμό, είναι μονόδρομος».

Σύμφωνα με τον κ.Αγγελίδη, το τεχνολογικό Hub της εισηγμένης ιδρύθηκε με στόχο να αποκοπεί από το καθημερινό line of business των δραστηριοτήτων της Profile στην Αθήνα μέρος της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, για να κάνει απρόσκοπτα η «ομάδα» της Θεσσαλονίκης:

«Αυτό το σκεπτικό έχει δουλέψει άριστα και μετά από 1,5 χρόνο έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Είναι η μονάδα η οποία αναπτύσσει τις νέες ψηφιακές εφαρμογές των προϊόντων μας. Για παράδειγμα, την καινούργια ψηφιακή τραπεζική πλατφόρμα της εταιρίας μας και άλλα εργαλεία ΑΙ, ML κ.α. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε βάθος χρόνου και έχουμε τουλάχιστον 3-4 χρόνια επένδυσης…», σχολίασε και ανάφερε μεταξύ των λόγων που οδήγησαν την Profile σε αυτή την κίνηση το γεγονός ότι «…υπάρχει πολύ ταλέντο, πάνω από 5 σχολές στην Θεσσαλονίκη μπορούν δυνητικά να παράξουν μηχανικούς πληροφορικής. Υπάρχουν πολλοί μηχανικοί γρήγοροι και πολύ ευέλικτοι στο πως αντιμετωπίζουν τα προβλήματα» όπως και «την δημιουργία ενός οικοσυστήματος  στο οποίο θέλουμε να έχουμε ρόλο και είμαστε εξαιρετικά ευχαριστημένοι από πορεία του project».

Στα προαπαιτούμενα για να επιτευχθούν οι στόχοι και να καταφέρει η Ελλάδα να συγκριθεί -για παράδειγμα- με το Ισραήλ ή την Σουηδία ο κ.Αγγελίδης συμπεριέλαβε το πλήθος των resources, την ανάγκη να δοθεί χρόνος στα Πανεπιστήμια για να παράγουν τους μηχανικούς που θα στελεχώσουν την αγορά, όπως και την προώθηση του ελληνικού branding…

Deloitte: Projects σε 3 ελληνικές πόλεις

Στο ίδιο μήκος κύματος εξέπεμψε και ο Δημήτρης Κουτσόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Deloitte Greece η οποία έχει ιδρύσει Πρότυπο Κέντρο Τεχνογνωσίας επενδύοντας στο ταλέντο νέων εξειδικευμένων επαγγελματιών και στην διασύνδεση με την Πανεπιστημιακή κοινότητα.

«Ναι, θα επενδύσουμε κι άλλο. Φθάσαμε σε έναν μαγικό αριθμό, τα 700 άτομα με στόχο να υπερβούμε τα 900, όλοι τους Έλληνες από την Βόρεια Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη θα «μεγαλώσει» και παράλληλα πραγματοποιούμε ανάλογες δράσεις στην Πάτρα και την Κρήτη, για να αντλήσουμε ταλέντο και να εκπαιδεύσουμε στελέχη…», τόνισε αναγνωρίζοντας την συμβολή της εξωστρέφειας και της καινοτομίας στο ελληνικό επιχειρείν.

Ανέφερε ότι ο ρόλος της εταιρείας του είναι πιο ευρύς, καθότι προηγήθηκαν ανάλογες επενδύσεις άλλων ομίλων στην Ελλάδα για τις οποίες η Deloitte συναίνεσε μέσω μελέτης για την βιωσιμότητα τους. Μίλησε για σημαντικά βήματα για την μετατροπή της Ελλάδας σε «κόμβο» τεχνολογίας και έθεσε προϋποθέσεις, όπως το απαιτούμενο ρυθμιστικό περιβάλλον, η περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρωπίνου δυναμικού και οι ψηφιακές υποδομές.…

Enterprise Greece: Φέρνει 50 angel investors για start up

Ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίο ο φορέας του οποίου ηγείται σκοπεύει να συμβάλει στην εξέλιξη της ελληνικής τεχνολογικής αγοράς, την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της και να την βοηθήσει να αδράξει περισσότερες ευκαιρίες ο Γεώργιος Φιλιόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, της Enterprise Greece δήλωσε ικανοποιημένος με όσα ακούει στο πάνελ περί επενδύσεων σε κέντρα καινοτομίας και παραδέχθηκε ότι η πανδημία επέδρασε αρνητικά ως προς τις προσπάθειες για την προώθηση του κλάδου στο εξωτερικό.

Διαβεβαίωσε, όμως, ότι «…Θεού θέλοντος και κορωνοϊού επιτρέποντος θεωρούμε ότι το 2022 θα ανακάμψουμε σε διεθνές επίπεδο, με την συμμετοχή σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις και θα επιδιώξουμε να ενισχύσουμε το brand του κλάδου» και αποκάλυψε: «Σε συνεργασία με το European Business Angels Network θα διοργανώσουμε τον ερχόμενο Ιούνιο στην Αθήνα forum με τους 50 μεγαλύτερους angel investors στην EE, με σκοπό να ενημερωθούν για το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα και να «δουν» συγκεκριμένες  προτάσεις από εταιρείες, μικρές start up κυρίως, οι οποίες θα έχουν την ευκαιρία να δείξουν τα σχέδια τους και να ζητήσουν χρηματοδότηση».

ΑΠΟ https://www.newmoney.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: