ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

e-ΕΦΚΑ: Σε λειτουργία η ηλεκτρονική μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου



e-ΕΦΚΑ: Τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου συνταξιούχου, που επιτρέπει την έκδοση της επικουρικής σύνταξης εντός 2 μηνών.

Η νέα αυτή ηλεκτρονική διαδικασία έρχεται να αντιμετωπίσει άλλο ένα ζήτημα γραφειοκρατίας και πολύμηνων καθυστερήσεων που ταλαιπωρούσε τους πολίτες σε μία δύσκολη χρονική στιγμή γι αυτούς, έπειτα από την απώλεια των οικείων προσώπων τους.

Επισημαίνεται ότι η νέα υπηρεσία αναμένεται να διευκολύνει έναν σημαντικό αριθμό πολιτών. Ενδεικτικά, τους τελευταίους 12 μήνες το σύνολο των αιτημάτων που κατατέθηκαν για μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου ξεπέρασαν τις 20.000.

Οι δικαιούχοι της μεταβίβασης μπορούν πλέον να υποβάλουν ηλεκτρονικά το αίτημα και καταργείται η υποχρέωση επίσκεψης στις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ. Εφόσον απαιτηθεί, η αρμόδια υπηρεσιακή δομή θα επικοινωνεί κατά περίπτωση με τον αιτούντα, για τις τυχόν ελλείψεις που διαπιστώνονται.

Από την στιγμή που η κύρια σύνταξη έχει εκδοθεί –η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της επικουρικής- ο χρόνος αναμονής για την απονομή της επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου συνταξιούχου περιορίζεται στους 2 μήνες.

Η ηλεκτρονική μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου ξεκινά σήμερα να καλύπτει όλα τα τέως Ταμεία του Ιδιωτικού Τομέα και μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ενταχθεί και ο Δημόσιος Τομέας. Η πλειονότητα των δικαιολογητικών, όπως για παράδειγμα το πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών, ληξιαρχική πράξη θανάτου κ.ά. αντλούνται μέσω διαλειτουργικότητας με το Μητρώο Πολιτών και άλλους φορείς του Δημόσιου Τομέα.

Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Αίτηση μεταβίβασης επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου» o χρήστης εισέρχεται είτε μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr, είτε μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) και ακολουθεί την διαδρομή: Ηλεκτρονικές υπηρεσίες =>Συνταξιούχοι =>ηλεκτρονική υποβολή Αίτησης συνταξιοδότησης.

Μέσα στο 2021 τέθηκαν σε λειτουργία από τον e-ΕΦΚΑ 17 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, πλατφόρμες και λογισμικά που διευκολύνουν τόσο την καθημερινότητα των εργαζομένων όσο και των υπαλλήλων του Οργανισμού. Κάθε μήνα πραγματοποιούνται πάνω από 1,2 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσα από τις 52 ηλεκτρονικές υπηρεσίες που είναι προσβάσιμες από την ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ και την ενιαία δικτυακή πύλη του Δημοσίου gov.gr.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ανακοινωθούν και επιπλέον ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αυτοματοποιούν το σύνολο των ενεργειών που απαιτούνται για την έκδοση των επικουρικών συντάξεων.

ΑΠΟ  https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...