ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Άγιος Ανδρέας : Η Πάτρα, τα έθιμα, οι νοικοκυρές, οι τηγανίτες και η μεγάλη γιορτή

ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ : Στις 30 Νοεμβρίου, η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Ανδρέα, Πρωτόκλητου μαθητή του Χριστού και πολιούχου της Πάτρας. Ο Ανδρέας ήταν αδελφός

του Αποστόλου Πέτρου, οι οποίοι είχαν πατέρα τον Ιωνά. Από νωρίς μπήκαν στην ομάδα του Ιωάννου Προδρόμου, όπου βρήκαν τις θρησκευτικές αλήθειες που αναζητούσαν.

Άγιος Ανδρέας : Από τον κύκλο αυτό ο Ανδρέας γνώρισε τον Χριστό Ιησού. Όταν, μετά το βάπτισμα, ο Πρόδρομος είδε το Χριστό, είπε στους ευρισκόμενους πλησίον του Ανδρέα και Ιωάννη, «ίδε αμνός του Θεού».

Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, (1, 39-41), δίνει την εικόνα συνάντησης Ιησού με τους πρώτους μαθητές του. Έτσι, ο Ανδρέας είναι ο πρώτος που συνομίλησε με τον Χριστό και έγινε συνάμα μαθητής του. Για τον λόγο αυτό ονομάζεται Πρωτόκλητος από τους δώδεκα αποστόλους.

Η παράδοση θέλει να ισχύει η εκδοχή, για τη δράση του αγίου στην Ελλάδα και σχετικά με την ίδρυση εκκλησίας του Βυζαντίου και τη χειροτονία σε αυτήν ως επισκόπου του Στάχυ, ενός από τους εβδομήκοντα μαθητές του Χριστού.

Σύμφωνα με την παράδοση αυτή ο Απόστολος Ανδρέας πέρασε και από τη Θεσσαλία. «Και προς τινά χώραν καλουμένην Αργυρούπολιν καταλαβών και εκείσε εκκλησίαν δεινάμενος, Στάχυν ονόματι… χειροτονήσας Βυζαντίου επίσκοπον… Διελθών δε την Θεσσαλίαν και Ελλάδα… μετέστι προς Αχαϊαν».

Σημαντική σπουδαιότητα απέκτησε η παράδοση για τη δράση και τη σταύρωση του Ανδρέα στην Πάτρα, μετά την προσέλκυση στον χριστιανισμό της Μαξιμίλλας, συζύγου του Ρωμαίου ανθυπάτου Αιγεάτη. Το λείψανό του που ενταφιάστηκε από τη Μαξιμίλλα και τον επίσκοπο Στρατοκλή, αδελφό του Αιγεάτη, διακομίστηκε το 357 στην Κωνσταντινούπολη και κατατέθηκε στον ναό των Αγίων Αποστόλων.

Υπάρχει η πληροφορία ότι η κάρα του αγίου φυλασσόταν ως το 1460, στην Πάτρα, την οποία στη συνέχεια ο δεσπότης του Μωρέως, Θωμάς Παλαιολόγος τη μετέφερε στη Ρώμη.

Εξάλλου, η Ρωμαϊκή εκκλησία την επέστρεψε στην Πάτρα το 1964. Στην Ιταλία και ειδικότερα στη Σικελία κτίσθηκαν αρκετοί ναοί, ενώ ο σταυρός του σε σχήμα Χ, όπως σταυρώθηκε έγινε το εθνικό τους σύμβουλο.

ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ – ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο λαός μας τιμά με ιδιαιτερότητα τη μνήμη του αγίου και ιδιαίτερα η Πάτρα, η οποία συγκεντρώνει αρκετούς πιστούς από όλη την Ελλάδα.

Για τη γιορτή του Αγίου Ανδρέου, υπάρχουν ορισμένα έθιμα στον θεσσαλικό χώρο, αλλά και σε άλλα μέρη της πατρίδας μας. Από την παρετυμολογία του ονόματος Ανδρέας, προήλθε το Ανδρείας, αντρείος, αντριεύομαι και Αντριάς.

Την ημέρα αυτή οι ορεινοί κάτοικοι της Θεσσαλίας, πιστεύουν ότι αντρειεύει το κρύο και ότι αντρειεύεται και η νύχτα.

Οι βοσκοί φροντίζουν τη νύχτα τ’ Άντριά να ζεστάνουν τα νεογέννητα αρνάκια και κατσικάκια, ανάβοντας φωτιά στη στάνη τους. Η μέρα αυτή είναι η αρχή και προάγγελος του χειμώνα.

«Τσι τριάντα τα΄Αντριά, αντριεύεται το κρύο, αλλά και τα σπαρτά και τα ζώα, λέγει ο λαός μας».

Για τον λόγο αυτό οι Θεσσαλοί γεωργοί την ημέρα αυτή, ετοίμαζαν τα πολύσπορα και τα έφερναν στον ναό για να τα ευλογήσει ο παπάς, ώστε να έχουν καλή σοδειά..

ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ – ΕΘΙΜΑ

Οι νοικοκυρές έριχναν στα κεραμίδια του σπιτιού βρασμένο σιτάρι, λέγοντας: Αντριά- Αντριά, να αντρώσουν τα γεννήματα και τα αρνιά. Επίσης στο τραπέζι τη μέρα αυτή είχαν καλαμπόκι και σιτάρι, που το πρόσφεραν στους επισκέπτες.

Ο άγιος ονομάζεται, Τρυποτηγανάς ή Τρυποτηγανίτης, γιατί οι νοικοκυρές την ημέρα αυτή στη Θεσσαλία, έκαναν τις τηγανίτες, τις οποίες έτρωγαν με πετιμέζι ή με μέλι και τις μοίραζαν μετά τη θεία λειτουργία στους εκκλησιαζόμενους.

Όσες νοικοκυρές αμελούσαν να ετοιμάσουν τις τηγανίτες, ο άγιος τρυπούσε το τηγάνι τους και την άλλη χρονιά παρασκεύαζαν το γλύκισμα αυτό.

ΑΠΟ https://www.ekklisiaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.