ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Εφορία - Ηλεκτρονικά από αρχές Δεκεμβρίου οι γονικές παροχές και δωρεές


Μαρία Βουργάνα

Μετά τις αγοραπωλησίες ακινήτων και τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, στην ψηφιακή εποχή περνούν και οι γονικές παροχές και δωρεές, βάζοντας έτσι τέλος στις επισκέψεις και

την ταλαιπωρία των φορολογουμένων στις εφορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τις αρχές Δεκεμβρίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ανοίξει την πλατφόρμα myProperty για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου γονικής παροχής και δωρεών.

Οι ηλεκτρονικές δηλώσεις για γονικές παροχές και δωρεές μετά και την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 800.000 ευρώ, που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου, αναμένεται να «λύσουν τα χέρια» φορολογουμένων καθώς όλα θα ξεκινούν και θα τελειώνουν στο γραφείου του συμβολαιογράφου χωρίς να χρειάζεται ο φορολογούμενος να επισκεφθεί την εφορία του.

Με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης θα γίνεται έλεγχος και  θα εκδίδεται αυτόματα η ταυτότητα οφειλής με το ποσό του φόρου γονικής παροχής ή δωρεάς που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι στην περίπτωση μεταβίβασης περιουσίας η αξία της οποίας υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια.

Βέβαια, η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων δεν απαλλάσσει τους φορολογούμενους από τα δεκάδες δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και έγγραφα που θα πρέπει να συνυποβάλουν με τις δηλώσεις τα οποία θα πρέπει να συγκεντρώσουν ένα ένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που για να ολοκληρωθεί μια γονική παροχή ακινήτου απαιτούνται πάνω από 2 ή 3 μήνες.

Στη μείωση της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας για όσους μεταβιβάζουν ακίνητα αναμένεται να συμβάλει ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου, ο οποίος σύντομα θα «τρέχει» στη νέα πλατφόρμα e-Mεταβίβαση. Μέσω της νέας ψηφιακής εφαρμογής ο συμβολαιογράφος θα έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει ηλεκτρονικά όλα τα δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και έγγραφα που απαιτούνται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Εν τω μεταξύ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος που θα ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο των αφορολόγητων χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών έως 800.000 ευρώ, την οποία περιμένουν χιλιάδες φορολογούμενοι.

Η εγκύκλιος θα απαντά στα δεκάδες ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στις φορολογικές Αρχές, όπως τι ισχύει στην περίπτωση που ένας γονιός θέλει να προχωρήσει σε δωρεά χρηματικού από τράπεζα της Ελλάδας σε τράπεζα του εξωτερικού όπου και διαμένει το παιδί του ή αν ένας πατέρας που διαμένει στο εξωτερικό έχει τη δυνατότητα να δωρίσει χρήματα στο παιδί του που μένει στην Ελλάδα.

ΑΠΟ https://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: