ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Σωστό ή λάθος το καθάρισμα των τζαμιών με εφημερίδα;

 


8 Nov 2021

 Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά, λέει σοφά μια παλιά παροιμία, όχι μόνο όσον αφορά τα ρούχα, το σώμα ή το σπίτι μας, αλλά και το αυτοκίνητό μας. Ένα βρώμικο

αυτοκίνητο δείχνει πάντα πιο «γερασμένο» συγκριτικά με ένα καθαρό, ενώ αποτελεί και εστία μικροβίων. Για να λάμπει το αγαπημένο μας όχημα δεν χρειάζεται πολύ κόπος και κόστος, αφού όλα μπορούν να γίνουν γρήγορα και ανέξοδα.

Όπως είναι για παράδειγμα ο καθαρισμός των παραθύρων. Τα γεμάτα βρωμιές τζάμια δυσχεραίνουν και την ορατότητα, άρα μειώνουν την ασφάλεια, οπότε πάντα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρά γίνεται. Κάποιοι θα έχετε ακούσει, άλλοι όχι, ή ορισμένοι μπορεί να έχετε δοκιμάσει να καθαρίσετε τα τσάμια του αυτοκινήτου σας με εφημερίδες. Βέβαια, τη σύγχρονη εποχή του internet μπορεί ακόμα και να μην υπάρχει ούτε ένα φύλλο εφημερίδας στο σπίτι. Ωστόσο, η αγορά μιας οποιασδήποτε εφημερίδας έχει χαμηλό κόστος, της τάξεως του ενός ευρώ.

Λειτουργεί όμως αποτελεσματικά η χρήση εφημερίδας στον καθαρισμό των τζαμιών ή όχι; Η απάντηση είναι ναι, οι εφημερίδες αποτελούν κατάλληλη επιλογή, με τα αποτελέσματα να είναι εξαιρετικά, χωρίς μουτζούρες. Λόγω του ότι οι εφημερίδες είναι κατασκευασμένες από πολλαπλές πυκνές ίνες, δεν διαλύονται εύκολα, επομένως είναι ανθεκτικές στη χρήση. Παράλληλα δεν περιέχουν υλικά που κάνουν γρατσουνιές και μπορεί να προκαλέσουν ζημιά σε γυάλινη επιφάνεια. Οι εφημερίδες δεν έχουν χημικό, τοξικό μελάνι, αλλά φιλικό προς το περιβάλλον, οπότε είναι και οικολογικές.

Αντί για καθαριστικό σπρέι τζαμιών, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα οικολογικό διάλυμα καθαρισμού, αποτελούμενο από διάλυμα ξυδιού (ίσα μέρη νερού – ξυδιού). Βάλτε το σε ένα μπουκάλι ψεκασμού, προκειμένου να είναι πιο εύκολο στη χρήση. Επίσης, το ξύδι έχει την ιδιότητα να αφαιρεί τα άλατα (π.χ. από τη βροχή). Ένα ακόμα πλεονέκτημα της εφημερίδας είναι ότι δεν χρειάζεται πλύσιμο όπως μια πετσέτα (άρα και σπατάλη νερού). Αν παρόλα αυτά δεν υπάρχει στο σπίτι εφημερίδα, πολύ καλή δουλειά κάνουν και τα απορροφητικά χαρτιά κουζίνας, αρκεί να μην αφήνουν χνούδι.

ΑΠΟ https://www.autogreeknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.