ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Η έκθεση του Μουσείου Μπενάκη «1821 Πριν και Μετά» επιστρέφει ψηφιακά

08/11/2021, 16:52

Μέσα από ντοκιμαντέρ γιατηνπροετοιμασίακαι το στήσιμότης,εικονικήπεριήγηση360° μεηχητικήξενάγησηκαιεφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας.

Μια δεύτερη, ψηφιακή αυτή τη φορά διαδρομή, θα ακολουθήσει η εμβληματική έκθεση του Μουσείου Μπενάκη «1821 Πριν και Μετά» που έριξε χθες την αυλαία της στο φυσικό

της χώρο. Οι διοργανωτές της, επιθυμώντας να παρατείνουν την πορεία της, δεδομένου ότι απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από τους επισκέπτες, τον ελληνικό και τον διεθνή τύπο, δημιούργησαν μια σειρά από ψηφιακά προϊόντα άμεσα συνδεδεμένα με την προετοιμασία και το περιεχόμενό της.

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ 360° ΜΕ ΗΧΗΤΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ

Με τη σημαντική προσφορά της ομάδας της Faliro House του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου, πολύτιμων συνεργατών που έχουν στηρίξει και προβάλλει το Μουσείο και το έργο του με παραγωγές υψηλού επιπέδου κατά τη τελευταία δεκαετία, δημιουργήθηκε μια εικονική περιήγηση 360° με ηχητική ξενάγηση στην επετειακή έκθεση «1821 Πριν και Μετά». Με μια ξεχωριστή κινηματογραφική ματιά, οι άνθρωποι της Faliro House, με επικεφαλής την Έλλη Σκρέτα, ξεναγήθηκαν στην έκθεση, γνώρισαν τα εκθέματα, συνομίλησαν με τους επιμελητές της έκθεσης Τάσο Σακελλαρόπουλο και Μαρία Δημητριάδου και ετοίμασαν τρεις σύντομες ηχητικές ξεναγήσεις -μία για κάθε ενότητα της έκθεσης- συμπληρωμένες με φωτογραφικές λήψεις του χώρου από κάμερα 360 μοιρών. Η κάθε ξενάγηση γίνεται από τους επιμελητές στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους και διαρκεί 5 λεπτά.

Η παρακολούθηση των βίντεο της εικονικής περιήγησης είναι σχεδιασμένη για φορητές συσκευές, κινητά τηλέφωνα, tablet και μάσκα VR, μέσω της εφαρμογής YouTube, όπου η κίνηση γίνεται με την περιστροφή της συσκευής. Μπορεί να γίνει και με  προσωπικό υπολογιστή, μέσω του YouTube channel του Μουσείου Μπενάκη (@TheBenakiMuseum), όπου οι χρήστες μπορούν να κινηθούν με τη χρήση του κέρσορα. Τα βίντεο θα είναι διαθέσιμα και μέσω του διαδικτυακού τόπου του Μουσείου (benaki.org), στην ιστοσελίδα της επετειακής έκθεσης και στην ενότητα των «Πολυμέσων».

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «1821 ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ: THE MAKING OF»

Με την προσφορά και τη συνεργασία της ομάδας AbFab Productions και της Κυριακής Βήρου δημιουργήθηκε το ντοκιμαντέρ διάρκειας 50 λεπτών «1821 Πριν και Μετά: The Μaking of. Η προετοιμασία μιας μοναδικής έκθεσης». Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τα στάδια προετοιμασίας της έκθεσης από το 2016 έως το 2021, από την αρχική σύλληψη και την επιλογή των εκθεμάτων, τον εμπλουτισμό του υλικού και τη συντήρησή του, έως τη μεταφορά και την εγκατάστασή τους στους εκθεσιακούς χώρους. Ο θεατής ανακαλύπτει την αφετηρία του εγχειρήματος, το σκεπτικό, τη δομή και την ταυτότητα της έκθεσης καθώς και κάποιες εκπλήξεις και ιστορίες που κρύβονται πίσω από επιλεγμένα έργα.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε ήδη από την ΕΡΤ2 και την ERT World και στη συνέχεια θα είναι διαθέσιμο στo ΥouΤube κανάλι του Μουσείου Μπενάκη (@TheBenakiMuseum).

Παράλληλα, αναμένεται να κυκλοφορήσουν σύντομα  και τα παρακάτω ψηφιακά προϊόντα:

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ COSMOTE TV
Σε συνεργασία με την COSMOTE TV, το Μουσείο Μπενάκη ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ που θα «ξεναγεί» τον θεατή στα εκθέματα και την ιστορία, μέσα από τη ματιά των ανθρώπων που εμπνευστήκαν και επιμελήθηκαν την έκθεση «1821 Πριν και Μετά». Τον ρόλο του «επισκέπτη» αναλαμβάνει στο ντοκιμαντέρ ο ηθοποιός Θάνος Χρόνης, ενώ οι επιμελητές της έκθεσης Τάσος Σακελλαρόπουλος και Μαρία Δημητριάδου «ρίχνουν φως» στα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές που σημάδεψαν την πρώτη εκατονταετία του νέου ελληνικού κράτους. Το ντοκιμαντέρ θα κάνει Α’ τηλεοπτική προβολή το 2022 στο COSMOTE HISTORY HD, το μοναδικό κανάλι αφιερωμένο αποκλειστικά στην Ελλάδα, την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη κι έθιμά της.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΕΣΑ ΑΠO ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ MARKETING GREECE

Το Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με την Marketing Greece, τη μη κερδοσκοπική εταιρεία του ΣΕΤΕ, που έχει ως αντικείμενο την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού μέσα από την επανατοποθέτηση και την προώθηση του τουριστικού προϊόντος, προετοιμάζει τη δημιουργία ενός ωριαίου ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Ηλία Γιαννακάκη. Το ντοκιμαντέρ θα αποτυπώσει τη σημασία και το νόημα της έκθεσης «1821 Πριν και Μετά» ως μιας κιβωτού μνήμης και ταυτότητας, ως μιας διερεύνησης του τρόπου με τον οποίο, εντέλει, συγκρότησαν οι Έλληνες τη σύγχρονη Ελλάδα μέσα από την Επανάσταση. Αυτή η εξαιρετική συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη και της Marketing Greece αναδεικνύει την αποκρυστάλλωση της ελληνικότητας στα σύγχρονα χρόνια, προβάλλει τη χώρα μας μέσα από την ιστορία και τον πολιτισμό της και περιγράφει πώς ένα πνευματικό ίδρυμα, όπως το Μουσείο Μπενάκη, μπορεί να αρθρώσει όλες αυτές τις θεματικές σε μια μοναδική έκθεση.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΠΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (AR) «BENAKI 1821»

Με την εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας «Benaki 1821» που δημιούργησε η εταιρεία Moptil, η οποία αναπτύσσει εφαρμογές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να «συνομιλήσουν» με περισσότερα από 30 εκθέματα και να τα γνωρίσουν με διαφορετική ματιά. Μέσα από την οθόνη της συσκευής τους θα δουν έργα τέχνης να «ζωντανεύουν», θα δοκιμάσουν ψηφιακά ρούχα και προσωπικά αντικείμενα ηρώων της Επανάστασης και θα ανακαλύψουν από πολύ κοντά λεπτομέρειες εκθεμάτων, τις οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να δουν διαφορετικά. H εφαρμογή θα διατίθεται δωρεάν και θα λειτουργεί σε κινητές συσκευές Android και Apple που υποστηρίζουν τις πλατφόρμες AR core και AR kit.

ΑΠΟ https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...