ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

e-εφορία: Ερχεται ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος φόρων - Πώς θα λειτουργεί


24.10.2021 08:25
 
 Η νέα εφαρμογή θα αποτελεί τον απόλυτο ατομικό φάκελο φορολογικών δεδομένων, που θα καταγράφει από τα ποσά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των πολιτών

Σε λειτουργία τίθεται εντός του Νοεμβρίου η ψηφιακή ενημέρωση κίνησης για τους φορολογούμενους, μία εφαρμογή που θυμίζει το e-banking και θα αποτυπώνει κάθε τους συναλλαγή με την εφορία.

Μέσα από την υπηρεσία αυτή, το σύνολο των φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων, θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν μηνιαίως τι ποσά πλήρωσαν και για ποιες φορολογικές υποχρεώσεις (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος κ.λπ.), αλλά και τι ποσά συμψηφίστηκαν και με ποιους φόρους, τα ποσά που καταβλήθηκαν στους λογαριασμούς τους και τα ποσά που καταβλήθηκαν ως υπερεισπράξεις.

Επί της ουσίας, η νέα εφαρμογή θα αποτελεί τον απόλυτο ατομικό φάκελο φορολογικών δεδομένων, που θα καταγράφει από τα ποσά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των πολιτών, έως αυτά που ξοδεύει για την εκπλήρωση των φορολογικών του υποχρεώσεων.

Τι θα περιλαμβάνει η ενημέρωση

  • Τις πληρωμές που πραγματοποίησαν μέσα στον μήνα για φόρους, τα ποσά των φόρων που εξόφλησαν εφάπαξ ή τις δόσεις που πλήρωσαν για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, πάγια ρύθμιση 24 δόσεων ή 48 δόσεων,  ρύθμιση 120 ή 100 δόσεων, ρύθμιση χρεών πανδημίας. Από τον Ιανουάριο του 2022 θα καταγράφονται και οι δόσεις που πληρώνουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες για τις επιστρεπτέες προκαταβολές.
  • Τα ποσά που έχει συμψηφίσει η ΑΑΔΕ με βεβαιωμένες οφειλές.
  • Τις επιστροφές φόρου που έχουν πληρωθεί και πιστώθηκαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
  • Τις αποζημιώσεις που έχουν πιστωθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
  • Το ποσό του επιδόματος θέρμανσης που θα καταβληθεί στους δικαιούχους τον Δεκέμβριο.
  • Τα επιπλέον ποσά, δηλαδή αυτά που έχουν πληρώσει στην ΑΑΔΕ για φόρους και τέλη.

Αυτόματη είσπραξη χρεών

Συγχρόνως ετοιμάζεται έως το τέλος του έτους και ένα σύστημα που θα επιτρέπει την αυτόματη είσπραξη των χρεών από τους οφειλέτες, ενώ ενεργοποιούνται και νέες μέθοδοι και τεχνολογίες «έξυπνων» κατασχέσεων στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών, αναφέρει το imerisia.gr

Οι αλλαγές στη διαδικασία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών από την εφορία αφορούν περίπου 3.500.000 φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Από αυτούς μάλιστα, στους 1.830.369 υπάρχει η δυνατότητα επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, ενώ ήδη σε 1.309.222 ανήλθαν οι οφειλέτες στους οποίους έχουν επιβληθεί τα αναγκαστικά μέτρα.

Ειδικότερα η ΑΑΔΕ δρομολογεί την εφαρμογή του προγράμματος Eispraxis, το οποίο θα ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους και:

  • Θα παρακολουθεί το «προφίλ» κάθε οφειλέτη. 
  • Θα έχει καταγεγραμμένη την περιουσιακή του κατάσταση.
  • Θα ανταλλάσσει στοιχεία με το Κτηματολόγιο, το ΓΕΜΗ και τον ΕΦΚΑ.
  • Θα ανταλλάσσει στοιχεία και πληροφορίες με κράτη-μέλη της ΕΕ.
  • Το σύστημα θα παρακολουθεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη φυσικών και νομικών προσώπων προς τους δημόσιους φορείς με έμφαση στη φορολογία.

Σκοπός του είναι η ελληνική φορολογική και τελωνειακή διοίκηση να αναπτύξει αυτοματοποιημένο μηχανισμό για τη διαχείριση των οφειλών, ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίσει τη βέλτιστη συλλογή αυτών των επιδόσεων.

Το νέο πληροφοριακό σύστημα με την ονομασία Eispraxis θα σκιαγραφεί το προφίλ του κάθε οφειλέτη, καθώς θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και την περιουσιακή του εικόνα από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το MyAADE, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους, όπως το Κτηματολόγιο, το ΓΕΜΗ, ο ΕΦΚΑ, το ΚΕΑΟ.

Για κάθε οφειλή θα δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος, ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

ΑΠΟ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.