ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Προβάλλεται στη Γερμανία ο Όλυμπος ως προορισμός δραστηριοτήτων «αδρεναλίνης»

Πρώτος σταθμός των προσπαθειών της ΠΚΜ ήταν η συμμετοχή σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021 στο Ντίσελντορφ, όπου παρουσιάστηκαν

οι εναλλακτικές δραστηριότητες στον Όλυμπο (αιωροπτέρηση, πεζοπορία, αναρρίχηση).

Στην εκδήλωση, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε το μυθικό βουνό ως τον απόλυτο προορισμό για τους λάτρεις των δραστηριοτήτων “αδρεναλίνης”. Επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ολύμπου ταξίδεψαν μαζί με την αποστολή της Περιφέρειας και είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα ολοκληρωμένα προγράμματά τους, για δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιηθούν στο βουνό.

Το κοινό στο οποίο απευθύνθηκαν ήταν  κυρίως εκπρόσωποι γερμανικών τουριστικών γραφείων, που ασχολούνται με τον εναλλακτικό τουρισμό και τον τουρισμό κινήτρων. Στο πλαίσιο της παρουσίασης, εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας αναφέρθηκε εκτενώς στις υποδομές και τη φιλοξενία που προσφέρουν τα καταλύματα της περιοχής, τα οποία καλύπτουν τις  απαιτήσεις και ανάγκες του κάθε επισκέπτη.

Με το πέρας της συγκεκριμένης εκδήλωσης, ακολούθησαν δράσεις δικτύωσης. Τα μηνύματα από την ανταπόκριση της γερμανικής αγοράς κρίνονται ως ιδιαίτερα θετικά, καθώς  πραγματοποιήθηκαν ουσιαστικές συζητήσεις σε “οne to one” συναντήσεις και διαπιστώθηκε έντονο ενδιαφέρον ως προς το είδος και το εύρος των δραστηριοτήτων στην περιοχή του Ολύμπου.

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στην προσπάθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να στηρίξει ομάδες επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται με διαφορετικά τουριστικά θεματικά προϊόντα, σύμφωνα με τη  στρατηγική της για τουρισμό 365 μέρες το χρόνο στην Κεντρική Μακεδονία.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παρευρέθηκε η εμπορική ακόλουθος από το Προξενείο του Ντίσελντορφ Φρίντα Γεωργίου, σύμβουλος ΟΕΥ Β΄.

ΑΠΟ  https://www.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...