ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Σε δόσεις οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου


 

Τη δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου με δόσεις, επιδιώκοντας να διευκολύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις υποχρεώσεις τους

έναντι των εταιρειών παροχής ενέργειας, δρομολογεί η κυβέρνηση.

Το δεύτερο μεγάλο κύμα αυξήσεων που έρχεται στα τιμολόγια ενέργειας προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργείο με αποτέλεσμα να αναζητούν λύσεις οι οποίες, όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ» προϋποθέτουν ρευστότητα από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» η κυβέρνηση διεκδικεί την εφαρμογή της πρότασης Σκρέκα για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Μεταβατικού Ταμείου Αντιστάθμισης, το οποίο με έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων θα κατανέμει πόρους στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. προκειμένου να λαμβάνουν μέτρα διευκόλυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στη κρίση.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως επιδιώκεται ο συγκεκριμένος μηχανισμός να αφορά την ενίσχυση της ρευστότητας των παροχών ενέργειας για γενναιότερους διακανονισμούς σε ρεύμα και κυρίως σε φυσικό αέριο ενώ εξετάζονται και μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που ηλεκτροδοτούνται από τη μέση τάση.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: