Η φασολάδα είναι ένα από τα κλασικότερα παραδοσιακά φαγητά του τόπου μας.
Φτιαγμένη με ντόπια ξερά φασόλια, είναι να γλύφεις τα δάχτυλά σου.
Ανάλογα με τα γούστα μας, μπορούμε να την κάνουμε άσπρη, ή αλλιώς κοκκινιστή με τριμμένη ντοματούλα, που γίνεται μούρλια!
Φασολάδα κοκκινιστή με φρέσκια ντομάτα
Υλικά
• 500 γραμ. ξερά φασόλια μέτρια
• 3 ντομάτες ώριμες περασμένες στο μούλτι
• 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
• 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 3 κλωνάρια σέλινο χονδροκομμένο
• 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 κουτ. σούπας γεμάτη ντοματοπελτέ
• 1 μικρή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα, με μπόλικο κρύο νερό, που να τα σκεπάζει.
Τα αφήνουμε να βράσουν για 5΄- 10΄.
Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και πετάμε το νερό.
Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα ανακατεύουμε καλά, να λαδωθούν.
Τα αφήνουμε για 2΄- 3΄ σε μέτρια φωτιά, κι έπειτα ρίχνουμε τα
φασόλια, τη ντομάτα, τον πελτέ, το σέλινο, πιπέρι, αλάτι, την πιπεριά,
και συμπληρώνουμε βραστό νερό, τόσο που να καλύπτει τα υλικά και να
εξέχει από πάνω 2 - 3 δάχτυλα.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τα φασόλια για 40΄- 50΄, μέχρι να βράσουν και να χυλώσουν.
(Ο χρόνος βρασμού και το νερό που θα προσθέσουμε, εξαρτάται απ' το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια μας).
Σερβίρουμε τη φασολάδα αχνιστή, συνοδεύοντάς την με ελιές και καπνιστή ρέγγα.
Το φρέσκο σπιτικό ψωμί, είναι υποχρεωτικό!
Μερίδες: 6
ΑΠΟ https://faghta-giagias.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου