ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Πετρέλαιο θέρμανσης: Από 1,14 έως 1,17 ευρώ «άνοιξε» η τιμή διάθεσης

Νωρίτερα φέτος οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης και οι πληρωμές για αγορές πετρελαίου - Ποιοι μπορεί να πάρουν ακόμα και φέτος το επίδομα

Από 1,14 έως 1,17 ευρώ ανά λίτρο πωλείται σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης, πρώτη μέρα διάθεσής του.

Πέρυσι τέτοια εποχή η τιμή ήταν περίπου στα 0,75 ευρώ ανά λίτρο στην Αθήνα και στις 15 Απριλίου, οπότε ολοκληρώθηκε η διάθεσή του, στα 0,95 ευρώ. Με λίγα λόγια η άνοδος σε σχέση με πέρυσι κινείται από 46% (σε σχέση την ίδια στιγμή πέρυσι) έως και 15% (στο τέλος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης τον Απρίλιο).

Η τιμή αναμένεται να κυμανθεί στα 1,20 -1,25 ευρώ στην περιφέρεια και 1,30-1,35 στις νησιωτικές περιοχές.

Με φόντο την έναρξη της εφετινής σεζόν διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης το υπουργείο οικονομικών βάζει τις τελευταίες πινελιές στην υπουργική απόφαση που θα ορίζει την διαδικασία χορήγησης του νέους και αυξημένου -κατά 68%- επιδόματος θέρμανσης.

Αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, φέτος, να ανοίξει νωρίτερα η πλατφόρμα, ίσως και στα τέλη Οκτωβρίου προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους.

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, δεν αποκλείουν ένα μεγάλο μέρος του επιδόματος να καταβληθεί εντός του 2021 και να αφορά τις αγορές πετρελαίου που θα γίνουν μέσα στο προσεχές διάστημα. Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγορές τις πρώτες ημέρες διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης οι παραγγελίες θα είναι περιορισμένες και μικρές έως 500 λίτρα ενώ τα περισσότερα νοικοκυριά θα αφήσουν για αργότερα την προμήθεια πετρελαίου και συγκεκριμένα όταν θα πλησιάζει η ώρα της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων είχε ανοίξει το Δεκέμβριο.

Φέτος ομως, υπολογίζεται ότι πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα λάβουν φέτος το επίδομα το οποίο είναι αυξημένο κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά, 49% για τις οικογένειες με ένα παιδί, 59% για όσους έχουν δύο παιδιά και 68% για τις οικογένειες με 3 παιδιά. Το κονδύλι του επιδόματος για τη σεζόν 2021-2022 θα ανέλθει συνολικά σε 168 εκατ. ευρώ από 84 εκατ. ευρώ πέρυσι και δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

– Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.
– Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ. Έτσι το εισοδηματικό όριο αυξάνεται σε:
– 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί
– 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα
– 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.

Το επίδομα θα χορηγείται στους δικαιούχους, εφόσον καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση η κύρια κατοικία να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων.

 ΑΠΟ https://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: