ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Μακαρονάδα με μανιτάρια

Μερίδες: 6. Προετοιμασία: 20'. Χρόνος: 25΄. Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
 
Επιμέλεια: Γαστρονόμος. Φωτογραφία: Μανώλης Καραμανώλης

Aνοίγουμε μια Νεμέα και ξεκινάμε την εβδομάδα μας με αυτή τη λαχταριστή και εύκολη μακαρονάδα! Η συνταγή είναι του σεφ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΙΑΦΑΚΑ.

Υλικά

  • 500 γρ. λινγκουίνι ή άλλα μακρόσχημα ζυμαρικά της αρεσκείας μας
  • 100 γρ. μανιτάρια λευκά, χτυπημένα στον πολυκόφτη, ίσα ίσα να ψιλοκοπούν χωρίς να λιώσουν
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 2 καρότα, κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • 2 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, λιωμένα με το πιρούνι
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  • 200 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλινο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον πελτέ και τη δάφνη. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό, ρίχνουμε 100 ml ζεστό νερό και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε στην σάλτσα. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν και σερβίρουμε. 


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΙΑΦΑΚΑΣ

ΑΠΟ http://www.gastronomos.gr/

 

Πώς αντιδρά ένας Άγγλος, Αμερικανός, αρκετοί άλλοι… και φυσικά ένας Έλληνας, όταν πέφτει μια μύγα στο καφέ τους; 1. Άγγλος: Πετάει την κούπα με τον καφέ και φεύγει από την καφετέρια. 2. Αμερικανός: Βγάζει τη μύγα και συνεχίζει να πίνει τον καφέ του. 3. Κινέζος: Τρώει τη μύγα και πετάει τον καφέ. 4. Παλαιστίνιος: Πίνει τον καφέ μαζί με τη μύγα. 5. Σκοτσέζος: Πιάνει τη μύγα και τη σφίγγει φωνάζοντας «φτύσε τον καφέ μου ρε»! 7. Έλληνας: Κατεβάζει μπινελίκια στην γυναίκα του και πάει στη μάνα του να πιει ένα καφέ της προκοπής.

Πηγή: https://www.poly-gelio.gr/anekdoto-myga-kafe/

Δεν υπάρχουν σχόλια: