ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Τα SOS του IBAN για να μην κοπείτε από το TAXIS

  • 18 Φεβρουαρίου 2021 - 09:40

Με πολλούς ιδιοκτήτες να μην έχουν δηλώσει ακόμα τον ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού, συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα η διαδικασία εκταμίευσης των

αποζημιώσεων που δικαιούνται για τα μειωμένα ενοίκια που εισέπραξαν το μήνα Δεκέμβριο αλλά και κάποιες περιπτώσεις που εκκρεμούν για το Νοέμβριο.

Η αδυναμία κατάθεσης των ποσών αποζημίωσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς αποτελεί ίσως και το σοβαρότερο πρόβλημα για το οποίο δεν ολοκληρώνεται η διαδικασία δήλωσης αλλά και είσπραξης των αποζημιώσεων για μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών.

Εκτός από την ανυπαρξία δηλωμένου τραπεζικού λογαριασμού στο TaxisNET, ένα ακόμα εμπόδιο είναι η μη τήρηση των κανόνων που διέπουν το είδος και την κατάσταση των λογαριασμών αυτών, ώστε να μην είναι εφικτή η αυτόματη μεταφορά και κατάθεση των ποσών των αποζημιώσεών από την ΑΑΔΕ.

Βασικοί κανόνες για να δουν οι ιδιοκτήτες τα ποσά που δικαιούνται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, σύμφωνα με τον φοροτεχνικό συνεργάτη του Γραφείου Ενημέρωσης μελών της ΠΟΜΙΔΑ κ. Άλκη Κωφού, είναι ότι :

*  κάθε δικαιούχος είσπραξης αποζημίωσης λόγω μείωσης ενοικίων ακινήτων, θα πρέπει να γνωστοποιήσει στην ΑΑΔΕ, έστω και καθυστερημένα, τον τραπεζικό λογαριασμό του για να του κατατεθεί το ποσό που δικαιούται. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να δηλώσει το πλήρες ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού στη σελίδα του δικαιούχου στο TAXISNET, στην αριστερή στήλη «MyΤaxisNet» και στο παράθυρο «Δήλωση Λογαριασμού – ΙΒΑΝ».

* στην περίπτωση που υπάρχει κοινός λογαριασμός αυτός μπορεί να δηλώνεται από έως δύο δικαιούχους. Επομένως δεν κατατίθενται χρήματα σε κοινούς λογαριασμούς με περισσότερους από δύο δικαιούχους, έστω και αν το όνομα του δικαιούχου της αποζημίωσης είναι πρώτο.

* το όνομα του εκμισθωτή-δικαιούχου της αποζημίωσης μπορεί να είναι πρώτο ή και δεύτερο στο δηλωμένο τραπεζικό λογαριασμό κατάθεσης.

* ο δηλωμένος λογαριασμός θα πρέπει να είναι ανοιγμένος σε οποιαδήποτε ελληνική Τράπεζα, με ΙΒΑΝ που να αρχίζει από GR. Η κατάθεση σε Τράπεζα εξωτερικού δεν φαίνεται να προβλέπεται, ούτε έχει ελεγχθεί αν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη.

* ο δηλωμένος λογαριασμός θα πρέπει να είναι ενεργός, και να μη έχει χαρακτηριστεί ως «αδρανής». Σημειώνεται ότι ένας λογαριασμός χαρακτηρίζεται ως αδρανής όταν για 24 συνεχόμενους μήνες δεν έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές με άμεση χρέωση του λογαριασμού του δικαιούχου. Αυτό δεν ισχύει για τις προθεσμιακές καταθέσεις. Αν υπάρχει λογαριασμός αλλά είναι ήδη χαρακτηρισμένος αδρανής, χρειάζεται αίτηση στην Τράπεζα και επικαιροποίηση των στοιχείων των καταθετών.

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5

Πιστώθηκε χθες στους τραπεζικούς λογαριασμούς 11.707 επιχειρήσεων και επαγγελματιών, δικαιούχων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, το ποσό των 161,6 εκατ. ευρώ. Ο συνολικό αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση ανέρχεται σε 359.691 με το ποσό που έχει καταβληθεί συνολικά να ανέρχεται σε 1,23 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, η μέση ενίσχυση ανά δικαιούχο διαμορφώνεται σε περίπου 3.408 ευρώ. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκταμίευσης και για τους εναπομείναντες δικαιούχους.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τον 6ο κύκλο, μέσω του οποίου θα δοθούν συνολικά 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, έως χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί πάνω από 261.000 αιτήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στις 22 Φεβρουαρίου.

Ραλλού Αλεξοπούλου

πηγή: naftemporiki.gr

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: