ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου: Με τις ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου συνεχίζεται ο εμβολιασμός

AP Photo/Yorgos Karahalis
 
Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021 18:40  

Οι πολίτες που ανήκουν στις ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου -ανεξαρτήτως ηλικίας- αναμένεται να λάβουν τη «σκυτάλη» στην εμβολιαστική εκστρατεία έναντι του

κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, στα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου συγκαταλέγονται

  • Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων και αιμοποιητικών κυττάρων, όπως και τα άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
  • Νεφρική ανεπάρκεια (άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση), χρόνια νεφρική νόσος σταδίου 5
  • Κυστική ίνωση
  • Καρκίνος υπό αγωγή συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ή ανοσοθεραπεία, όπως και αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία
  • Σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού, χρόνιο αναπνευστικό νόσημα που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ' οίκον, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή η άμεση πνευμονοπάθεια.
  • Σοβαρή ηπατική νόσος
  • Ανοσοκαταστολή
  • Άλλα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου Down

Η ομάδα εμβολιάζεται ανεξαρτήτως ηλικίας και ο εμβολιασμός αναμένεται να ξεκινήσει εντός Μαρτίου, ενώ υπάρχουν κ άλλες καταστάσεις που θα καταταγούν σε αυτή την κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου, όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.

Βάσει του προγραμματισμού θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός της ηλικίας 65 άνω (τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω ήδη έχουν ξεκινήσει να εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca).

Νοσήματα αυξημένου κινδύνου

Σχεδόν παράλληλα θα λάβει χώρα ο εμβολιασμός για τα νοσήματα αυξημένου κινδύνου -πάσχοντες με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ηλικίας 18 έως 59 ετών.

  • Χρόνια καρδιολογικά νοσήματα
  • Σακχαρώδη διαβήτης
  • Νοσογόνος παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος πάνω από 40)
  • Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού
  • Καρκίνος
  • Ανοσοκαταστολή ηπιότερη της κατηγορίας πολύ υψηλού κινδύνου
  • Χρόνια νεφρική νόσος
  • Χρόνια ηπατική νόσος
  • Αιμοσφαιρινοπάθειες
  • Διαταραχές του σπληνός
  • Χρόνια νευρολογικά νοσήματα
  • Σοβαρή ψυχική νόσος
  • Σοβαρή αναπηρία
  • Φροντιστές ανοσοκατεσταλμένων ατόμων ή ατόμων που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν

Η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι η ταξινόμηση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά και ο εντοπισμός των πασχόντων από αυτά τα νοσήματα. Διευκρίνισε πως θα γίνει μέσω του κωδικού της νόσου ή των φαρμάκων που λαμβάνονται, και επ' αυτού υπογράμμισε ότι η αύλη συνταγογράφηση θα βοηθήσει κατά πολύ στον εντοπισμό των πασχόντων που συγκαταλέγονται στην εν λόγω κατηγορία.

Επισήμανε πως το εγχείρημα είναι δύσκολο και ενδεχομένως προκύψουν κάποιες δυσκολίες ή αστοχίες, οι οποίες όμως -διαβεβαίωσε- πως θα αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη διορθωτική κίνηση.

Όλα τα στοιχεία για τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα νοσήματα θα αναρτηθούν τις προσεχείς ημέρες από το υπουργείο Υγείας.

Τα κριτήρια της προτεραιοποίησης

«Η μεγάλη προσδοκία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν η παρασκευή του εμβολίου» επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου. Ωστόσο, υπό το βάρος των προβληματισμών που ανέκυψαν ως προς την προμήθεια και διαθεσιμότητα των εμβολίων, όλες οι χώρες οδηγήθηκαν στο να εκπονήσουν ένα πρόγραμμα προτεραιοποίησης.

«Η πανδημία είχε ήδη δώσει πολλά στοιχεία για να γίνει πιο αντικειμενική η προτεραιοποίηση» επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, και αποσαφήνισε πως αυτή στηρίζεται στην επιστημονική τεκμηρίωση με ανασκόπηση μελετών που κυρίως εκτιμούν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου.

Τα κριτήρια της προτεραιοποίησης στη χώρα είναι:

  • Η προφύλαξη από αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο
  • Η προφύλαξη των επαγγελματιών υγείας
  • Η διασφάλιση παροχής συνεχούς φροντίδας σε ασθενείς και ηλικιωμένους
  • Η διασφάλιση της λειτουργίας σημαντικών υπηρεσιών του κράτους

Η ηλικία συνιστά τον πλέον επιβαρυντικό παράγοντα στη χώρα μας, καθώς 9 στους 10 θανάτους και 8 στις 10 εισαγωγές αφορούν σε ηλικίες άνω των 60 ετών, υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου.

Ο συνδυασμός ηλικίας και υποκείμενου νοσήματος καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο επιβαρυντική.

Υπό αυτό το πρίσμα, κύριος στόχος είναι η δημιουργία ενός τείχους προστασίας για τις ηλικίες άνω των 60 ετών, με προτεραιότητα από τους γηραιότερους προς νεότερους. Αυτή τη στρατηγική ακολουθεί η χώρα μέχρι τώρα.

Ένα τείχος προστασίας όχι μόνο των ατόμων, αλλά και όλου του συστήματος Υγείας, υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου για να σημειώσει πως «όταν η διαθεσιμότητα είναι περιορισμένη, η ηλικία αποτελεί το βασικό παράγοντα προτεραιοποίησης.

ΑΠΟ  https://www.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: