ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Έτσι θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές


 01.02.2021 | 06:42

Ψηλά στις κυβερνητικές επιδιώξεις είναι να κλείσει το ταχύτερο δυνατό, το θέμα των παρεμβάσεων που έχουν γίνει για το 2021 και έχουν προσωρινό χαρακτήρα.

Πρόκειται για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και το πάγωμα της εισφορά αλληλεγγύης.

Με βάση τον σχεδιασμό τα δύο αυτά μέτρα, θα πρέπει να επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση το επόμενο έτος. Δηλαδή οι φορολογούμενοι του ιδιωτικού τομέα, που εφέτος θα δουν σοβαρές αυξήσεις στο εισόδημά τους, αν δεν αλλάξει κάτι θα κληθούν πληρώσουν του χρόνου υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές αλλά και την εισφορά αλληλεγγύης με βάση του εισόδημά τους.

Βέβαια κάτι τέτοιο δεν το θέλουν επ’ ουδενί στο υπουργείο Οικονομικών και ήδη βρίσκονται προς την κατεύθυνση αναζήτησης τρόπων, ώστε να μην επιστρέψουν οι δύο παραπάνω παρεμβάσεις.

Μέιωση της φορολογίας

Η μείωση της φορολογίας, αποτελεί εξάλλου προτεραιότητα για το κόμμα της ΝΔ, πάνω στην οποία εξάλλου βασίστηκε και ένα μέρος του προεκλογικού της προγράμματος. Μάλιστα ένα κομμάτι, όπως για παράδειγμα η μείωση του ΕΝΦΙΑ και των φορολογικών συντελεστών, ήδη πραγματοποιήθηκε από το καλοκαίρι του 2019, όταν και ανέλαβε την διακυβέρνηση του τόπου η ΝΔ. Η πανδημία όμως ανέτρεψε τον σχεδιασμό και πλέον οι όποιες παρεμβάσεις φορολογικού χαρακτήρα έχουν προσωρινό και όχι μόνιμο χαρακτήρα.

Η πρώτη προσπάθεια να συνεχιστεί η δέσμευση ήταν η μείωση των εισφορών της εισφορά αλληλεγγύης, αλλά μόνο για το 2021. Βέβαια στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν μεν ότι το μέτρο αυτό έχει προσωρινό χαρακτήρα και οποιαδήποτε συζήτηση για να αποκτήσει μόνιμο, είναι μάλλον νωρίς για να ανοίξει, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού τους, έχουν ότι θα βρεθεί τελικά η φόρμουλα να πάρουν μόνιμο χαρακτήρα.

Τορπίλη στην ανάπτυξη

Και αυτό διότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτές οι επιβαρύνσεις να επιστρέψουν για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Και βέβαια η αναπτυξιακή προσπάθεια θα δυσκολέψει, εάν επιβληθεί ένας νέος φόρος, έστω και αν η κυβέρνηση θα είναι συνεπής σε αυτό που έχει πει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα έχει τεθεί εξωδίκως στους επικεφαλής των δανειστών σε καθαρά φιλολογικό επίπεδο, χωρίς δηλαδή να ζητηθεί απάντηση.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το τι καθεστώς θα ισχύσει για το 2022. Αν συνεχίσουν να μην ισχύουν οι δημοσιονομικοί κανόνες, κάτι που φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό, τότε θα είναι πιο εύκολο να πάρει παράταση η ισχύς των δύο αυτών μέτρων.

Στην αντίθετη περίπτωση βέβαια τα πράγματα δυσκολεύουν, αφού θα πρέπει να πειστούν οι δανειστές ότι οι παρεμβάσεις αυτές δεν δημιουργούν δημοσιονομικό κενό ή ότι η αναμενόμενη ανάπτυξη μπορεί να καλύψει το κενό υπάρξει.

Έμφαση στα έσοδα

Κατά συνέπεια ένα από τα στοιχήματα είναι για το εφέτος η πορεία των εσόδων, τηρουμένων πάντα των αναλογιών. Στο υπουργείο Οικονομικών θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να εισπράξουν φόρους από εκείνους που μπορούν να το πράξουν.

Εκτιμούν, ότι εάν προκύψει θετική έκπληξη από αυτό το κομμάτι, τότε θα μπορέσει η κυβέρνηση να κερδίσει από τους δανειστές το «οκ» στο αίτημά της για μονιμοποίηση στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.  

ΑΠΟ https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.