ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Διευρύνεται το δίχτυ προστασίας για τους ευάλωτους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος

Η ρύθμιση για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά επεκτείνεται με ωφελούμενους πάνω από 1.500 δικαιούχους – Διαβάστε τι προβλέπει η υπουργική απόφαση 

Επεκτείνεται η ρύθμιση που αφορά στην επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος για ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο στήριξης των αδύναμων νοικοκυριών και λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς επιπτώσεις από την πανδημία Covid-19, οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Οικονομικών, κ.κ. Κ.Σκρέκας και Χρ. Σταϊκούρας, υπέγραψαν Υπουργική Απόφαση, από κοινού με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θ.Σκυλακάκη και τον Υφυπουργό κ. Απ. Βεσυρόπουλο.

Με βάση την νέα απόφαση, δικαιούχοι του εφάπαξ ειδικού βοηθήματος επανασύνδεσης είναι τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος που είχαν αποσυνδεθεί από το δίκτυο έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, αντί της 30ής Απριλίου 2020 που προέβλεπε η προηγούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση του Ιουλίου 2020.

Από την επέκταση της ρύθμισης, εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν περισσότερα από 1.500 ευάλωτα νοικοκυριά, που αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η έμπρακτη στήριξη των οικονομικά ευάλωτων συμπολιτών μας, που δυσκολεύονται αποδεδειγμένα να έχουν πρόσβαση σε βασικές ενεργειακές υπηρεσίες, αποτελεί μία από τις κεντρικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Με τη σημερινή μας απόφαση, επεκτείνουμε το δίχτυ προστασίας για περισσότερα από 1.500 νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν πάλι ρεύμα στα σπίτια τους».

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε: «Η Κυβέρνηση, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, στηρίζει την κοινωνία στον βέλτιστο δυνατό βαθμό, με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικονομική αποτελεσματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, τείνουμε κατά προτεραιότητα χείρα βοηθείας στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, οι οποίοι δοκιμάζονται εντονότερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η σημερινή απόφασή μας αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της μέριμνας αυτής, καθώς επεκτείνει τη ρύθμιση για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος, καλύπτοντας σημαντικό αριθμό ευάλωτων νοικοκυριών».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία, η αρμοδιότητα εξέτασης των αιτημάτων επανασύνδεσης έχει εκχωρηθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και συγκεκριμένα σε επιτροπές που αποτελούνται από εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, του ΔΕΔΔΗΕ και του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εν λόγω επιτροπές αξιολογούν την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των αιτούντων και χορηγούν το ειδικό βοήθημα, εφόσον η αποσύνδεση αφορά την κύρια κατοικία και ταυτόχρονα ικανοποιούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, όπως αναφέρονται στην απόφαση υπαγωγής στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

ΑΠΟ https://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.