ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Φασολάδα χωριάτικη

 
Εδώ δεν χρειάζεται να φουσκώσουμε από την προηγούμενη μέρα τα φασόλια.Οπότε είναι πολύ γρήγορη η συνταγή. Λίγα μυστικά ακόμα Προτιμήστε χύμα φασόλια. Απο μαγαζιά με πολλή κίνηση ή τη λαική για να είναι άσπρα και φρέσκα. Αν είναι κίτρινα, είναι παλιά και δεν βράζουν με τίποτα.
 
78 Minutes 

Υλικά

4-5 άτομα
 1. 2 φλ.τσαγιού φασόλια μέτρια ή ψιλά
 2. 2-3 καρότα σε λεπτές φέτες
 3. 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
 4. 1 κ. πιπεριά (ή Φλωρίνης) κομμένη στα 2
 5. 3-4 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο
 6. 1 φλ. καφέ ελαιόλαδο
 7. 2 κ.σ. σάλτσα ντομάτα ή 1 κ.σ. πελτέ
 8. 1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι (γλυκό ή καυτερό ότι θέλουμε)
 9. αλάτι
 10. νερό

Εκτέλεση

 1. Βάζουμε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό, που να τα σκεπάζει (2 δάχτυλα πιο πάνω). Σε μέτρια φωτιά να βράσουν για 10 λεπτά (από τη στιγμή του βρασμού).

 2. Θα ανέβουν επάνω. Σβήνουμε το μάτι και περιμένουμε 30 λεπτά,θα φουσκώσουν και θα καθίσουν κάτω.

 3. Στο χρόνο αναμονής,ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας. Ζεσταίνουμε και νερό στο βραστήρα.

 4. Σουρώνουμε τα φασόλια και πετάμε το νερό τους.

 5. Βάζουμε τα φασόλια,τα λαχανικά και το λάδι στην κατσαρόλα.

 6. Προσθέτουμε καυτό νερό, μέχρι να σκεπαστούν όλα (2 δάχτυλα πιο πάνω) και σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου ή ώσπου να μαλακώσουν τα φασόλια.

 7. Αλατίζουμε, προσθέτουμε και τη σάλτσα ή τον πελτέ και το κ.πιπέρι. Συνεχίζουμε το βράσιμο για λίγο ακόμη να χυλώσει το φαγητό.

 8. Αν βιαζόμαστε αφήνουμε το καπάκι ανοιχτό για λίγο. Αυτό βοηθάει να χυλώσει πιο γρήγορα.

 9. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!!!

  Δημοσιεύθηκε από
  tasa.dimi
  στις
  https://tasadimi.blogspot.com/ και https://www.facebook.com/tasadimi/

ΑΠΟ https://cookpad.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη