ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

ΔΕΗ: «Παγώνει» τα οικιακά τιμολόγια

Σε πάγωμα των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι τις 31 Μαρτίου προχώρησε η ΔΕΗ

Σε «πάγωμα» των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι τις 31 Μαρτίου προχώρησε η ΔΕΗ βάζοντας φρένο στις ανατιμητικές τάσεις που έχει προκαλέσει ο συνδυασμός υψηλών τιμών χοντρεμπορικής αγοράς και αυξημένου κόστους ρύπων.

Η σημαντική άνοδος του κόστους των CO2 τον πρώτο μήνα του 2021, κατά 40% από τον Νοέμβριο του 2020, θα έθετε αυτόματα σε ενεργοποίηση μέσα στον Φεβρουάριο τη ρήτρα CO2 που η ΔΕΗ ενσωμάτωσε για πρώτη φορά στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος από τον Νοέμβριο του 2019 έναντι μελλοντικών υψηλών διακυμάνσεων.

Προκειμένου να αποτρέψει σημαντικές αυξήσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά που βρίσκονται στη δίνη της πανδημίας μετρώντας τις οικονομικές και ψυχολογικές αντοχές τους, η ΔΕΗ αποφάσισε να μην ενεργοποιήσει τη ρήτρα και να παγώσει τα τιμολόγια μέχρι τις 31 Μαρτίου. Στις προθέσεις της εταιρείας, σύμφωνα με όσα αναφέρουν αρμόδια στελέχη στην εφημερίδα «Καθημερινή» είναι τα τιμολόγια να παραμείνουν σταθερά για όλο το 2021, γι' αυτό και θα ληφθούν οι αντίστοιχες αποφάσεις αν χρειαστεί.

Εκτιμάται ότι η μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη στο μείγμα καυσίμου θα λειτουργήσει σαν ανάχωμα στο υψηλό κόστος των CO2 και θα αποτρέψει την ενεργοποίηση της ρήτρας και το διάστημα μετά τον Μάρτιο.

ΑΠΟ https://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: