ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Μεσσηνία: Αναστάτωση στον Πύργο του Άιφελ στα Φιλιατρά – Η αναρρίχηση στον Πύργο πήγε καλά… η καταρρίχηση όμως είχε κατάληξη στο Α.Τ. Τριφυλίας!


27/2/2021

Ήθελε να κατακτήσει την κορυφή στον Πύργο του Άιφελ στα Φιλιατρά… όμως κατέληξε στο Α.Τ. Τριφυλίας

Μεγάλη κινητοποίηση υπήρξε το πρωί του Σαββάτου στα Φιλιατρά, και συγκεκριμένα στην είσοδο της πόλης, στο σημείο που βρίσκεται ο Πύργος του Άιφελ, όταν Αστυνομία, Πυροσβεστική και ΕΚΑΒ ειδοποιήθηκαν ότι άνδρας έχει ανέβει στον Πύργο του Άιφελ και μάλλον θα επιχειρούσε να αυτοκτονήσει… Τελικά αποδείχτηκε ότι δεν είχε σκοπό αυτοκτονήσει, αλλά να προβάλει το «κατόρθωμά» του σε κανάλι που έχει στο YouTube!

Μόλις έφτασαν στο σημείο αστυνομικοί του Α.Τ. Τριφυλίας και της ΟΠΚΕ είπαν στον άνδρα να κατέβει από τον Πύργο, όπως και έγινε. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στο Α.Τ. Τριφυλίας προκειμένου να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις.

Ο άνδρας πάντως φορούσε εξοπλισμό αναρρίχησης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για εναερίτη της ΔΕΗ ο οποίος έχει έρθει πρόσφατα στην περιοχή μας για εργασία και μάλιστα είχε επιχειρήσει την περασμένη εβδομάδα να μπει στο χώρο του αεροδρόμιου Καλαμάτας προκειμένου να ανέβει στον Πύργο ελέγχου!

ΑΠΟ https://www.gargalianoionline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΩΡΕΕΣ ΣΑΣ. (ΦΩΤΟ)

  Σας παρουσιάζω μερικές από τις δωρεές που μας έγιναν, το διάστημα που είμαστε κλειστοί.