ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Ακρόπολη: Στα μονοπάτια της διαδρομής του 6ου αιώνα π.Χ η νέα άνοδος των επισκεπτών προς τα Προπύλαια


A.K. 

Η αποκατάσταση της αρχαίας ανόδου-καθόδου προς τα Προπύλαια και τα υπόλοιπα μνημεία της Ακρόπολης, σε ευθεία γραμμή, περιλαμβάνεται στο σχέδιο του ΥΠΠΟΑ για τη

βελτίωση της επισκεψιμότητας στον Ιερό Βράχο.

Το θέμα αυτό, δηλαδή «η έγκριση ή μη πρότασης της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης για την αποκατάσταση της δυτικής προσπέλασης στην Ακρόπολη», επρόκειτο να συζητηθεί χθες το βράδυ στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Η πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών στον Ιερό Βράχο που έχει δρομολογήσει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με τη δημιουργία των νέων διαδρομών, αλλά και του νέου ανελκυστήρα για τους επισκέπτες που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες. Η νέα πρόταση αφορά την κλίμακα ανόδου των επισκεπτών από τη δυτική, κεντρική είσοδο της Ακρόπολης προς τα Προπύλαια και συντάχθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ), ακαδημαϊκό Μανόλη Κορρέ.

Ο στόχος της σχεδιαζόμενης επέμβασης είναι διττός και έχει να κάνεις αφενός με την αποτελεσματικότερη διαχείριση των πολυάριθμων επισκεπτών (3.593.586 το 2019) και αφετέρου με την αποκατάσταση της μορφής που είχαν η άνοδος και η κάθοδος κατά την αρχαιότητα. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η αποκατάσταση της εισόδου-καθόδου σε ευθεία γραμμή και όχι σε τεθλασμένη όπως είναι σήμερα.

Σύμφωνα με την αρχαιολογική τεκμηρίωση για την ανάβαση στην Ακρόπολη, είχε κατασκευαστεί, τον 6ο αιώνα π.Χ., ανηφορικός διάδρομος με πλάτος 12 μέτρα.

Σήμερα η πρόσβαση προς τα Προπύλαια και τα υπόλοιπα μνημεία γίνεται από έναν μικρό διάδρομο, πλάτους περίπου 2,5 μέτρων, ο οποίος κρίνεται εντελώς αναποτελεσματικός. Μάλιστα, έχουν σημειωθεί πολλά περιστατικά πτώσεων τις ημέρες κατά τις οποίες η επισκεψιμότητα χτυπάει κόκκινο.

Το σχέδιο προβλέπει καθαιρέσεις παλαιότερων επεμβάσεων που σήμερα κρίνονται λανθασμένες και θα επανέλθει προς συζήτηση με τη μορφή μελέτης.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

ΑΠΟ https://eleftherostypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.