ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Τέλη κυκλοφορίας 2021: Πλησιάζει η ημερομήνια λήξης της προθεσμίας για τις πληρωμές

ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ
 
Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021 06:00  

Έως την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου θα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας 2021 από τους ιδιοκτήτες οχημάτων μετά και τη δίμηνη παράταση που έχει δοθεί.

Έως το τέλος του μήνα οι ιδιοκτήτες θα μπορούν είτε να πληρώσουν τα τέλη ή να καταθέσουν τις πινακίδες τους στη ψηφιακή πλατφόρμα myCAR για να αποφύγουν τα τσουχτερά πρόστιμα.

Πώς να τα πληρώσετε

Μπορείτε να πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας με τους εξής τρόπους:

  • Με τον QR κωδικό, τον οποίο οι φορολογούμενοι μπορούν να σκανάρουν, πληρώνοντας το αντίστοιχο ποσό μέσω της κινητής τραπεζικής (mobile banking)
  • Με web banking, όπου η πληρωμή πραγματοποιείται μέσω κωδικού RF
  • Με την καταβολή του ποσού σε υποκαταστήματα τραπεζών και Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ)

Για να λάβουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων τα ειδοποιητήρια θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και να κάνουν τα εξής βήματα:

  • Εάν διαθέτουν κωδικούς TAXISnet:

Πολίτες > οχήματα > τέλη κυκλοφορίας TAXISnet ή
Επιχειρήσεις > φορολογικές υπηρεσίες > οχήματα >τέλη κυκλοφορίας

  • Εάν δεν διαθέτουν κωδικούς TAXISnet:

Πολίτες > οχήματα > τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet
Επιχειρήσεις > φορολογικές υπηρεσίες > οχήματα > τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet

Τι να κάνετε για να καταθέσετε πινακίδες οχήματος

Οι κάτοχοι οχημάτων που θέλουν να αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν ηλεκτρονικά σε ειδική πλατφόρμα αίτηση ακινησίας του ΙΧ τους, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με το όνομα, myCAR που θα τεθεί σε λειτουργία πριν το τέλος του έτους.

Η ηλεκτρονική «κατάθεση» πινακίδων κυκλοφορίας ΙΧ θα γίνεται με λίγα κλικ στον υπολογιστή, το laptop ή το smartphone.

O φορολογούμενος θα δηλώνει τα στοιχεία της διεύθυνσής του (οδός, αριθμός, πόλη) αλλά και το σημείο ακινητοποίησης του οχήματος, ενώ θα κρατάει στο σπίτι του τόσο την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος όσο και τις πινακίδες.

Από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης έχει προχωρήσει σε δήλωση ακινησίας του οχήματος, απαγορεύεται να το μετακινήσει, και σε διαφορετική περίπτωση θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται, ενώ θα αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης για τρία χρόνια. Επίσης όχημα το οποίο θα εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία θα θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.

Μέσω της πλατφόρμας myCAR οι ιδιοκτήτες οχημάτων, που θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες τους, μπορούν να το κάνουν ψηφιακά.

Για το σκοπό αυτό, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων καλεί όσους θέλουν να καταθέσουν πινακίδες, να μην επισκεφτούν τις εφορίες, αλλά να περιμένουν την έναρξη λειτουργίας της νέας πλατφόρμας.

Το μόνο, που θα χρειάζεται πλέον, είναι να τις αφαιρέσουν και να τις κρατήσουν σπίτι τους.

Με αυτό τον τρόπο, σταματούν οι επισκέψεις στις εφορίες για αυτό το θέμα, που -ούτε λίγο, ούτε πολύ- φτάνουν τις 630.000 ετησίως (ακινησίες και επανακυκλοφορίες).

Επιπλέον, σε σύντομο χρονικό διάστημα, στην πλατφόρμα myCAR θα υπάρχει και μια πολύ εύχρηστη εφαρμογή για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

ΑΠΟ https://www.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: