ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Ειδικό πρόγραμμα στήριξης για περιοχές με σκληρό lockdown


Ειδικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που θα επιδοτεί τις επιχειρήσεις των περιοχών όπου επιβλήθηκε lockdown για μεγάλο χρονικό διάστημα συνοδεύει την επανεκκίνηση  της

δραστηριότητας του λιανικού εμπορίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης δρομολογεί τη συγκεκριμένη δράση προκειμένου να στηριχθούν μικρά καταστήματα λιανικής, επιχειρήσεις εστίασης και άλλες οικονομικές δραστηριότητες σε μέρη της χώρας τα οποία μπήκαν σε καθεστώς καραντίνας εξαιτίας της πανδημίας. Τέτοιες περιοχές είναι η Κοζάνη, η Βοιωτία, ενδεχομένως η Θεσσαλονίκη κ.ά.

Το πακέτο της ενίσχυσης με κοινοτικά κονδύλια θα επιδιώξει να ανακουφίσει οικονομικά τις χιλιάδες των επιχειρήσεων που δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα έναντι των υπολοίπων της χώρας που ήταν ανοικτές.

Πέραν της ειδικής δράσης η οποία ετοιμάζεται αυτή την περίοδο από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει ενεργοποιήσει σειρά άλλων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ή χρηματοδοτικών εργαλείων τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τα lockdown.

Επιχορήγηση

Ετσι, ανοικτό είναι το πρόγραμμα που προβλέπει την ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων εστίασης για την αγορά μίας θερμαντικής συσκευής ανά 10 τετραγωνικά μέτρα εξωτερικού χώρου και έως 100 ευρώ εκάστη (χωρίς ΦΠΑ). Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης, ανά χώρο εστίασης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ.

Επίσης, στο τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να βγει στον «αέρα» η νέα δράση του ΕΣΠΑ που προβλέπει την επιχορήγηση των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων για τη δημιουργία e-shop ή την αναβάθμισή του.

Μέσω της δράσης που φέρει τον τίτλο «e-λιανικό» κάθε επιχείρηση που θα υποβάλει αίτηση μπορεί να λάβει έως και 5.000 ευρώ ως επιδότηση για ηλεκτρονικό κατάστημα που ήδη έχει στήσει.

Σε πρώτη φάση, από το πρόγραμμα θα διατεθούν συνολικά 80 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα επιχορηγηθούν τουλάχιστον 16.000 μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, ωστόσο στον σχεδιασμό του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι η αύξηση του προϋπολογισμού στην περίπτωση που αυτός δεν αρκεί για να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων.

«Εξυπνα» εργαλεία

Για το 2021 το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προγραμματίσει την ενεργοποίηση και νέων «έξυπνων» χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση και άλλων επιχειρηματικών κλάδων που δοκιμάζονται. Κυρίαρχο ρόλο σε αυτά θα παίξει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία από τον Απρίλιο του 2020 έως σήμερα μόχλευσε 2,78 δισ. ευρώ από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους που κατευθύνθηκαν στα δύο χρηματοδοτικά προϊόντα της – ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας COVID-19 –, δημιουργώντας μέσω του τραπεζικού συστήματος συνολική ρευστότητα ύψους 8,6 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, έως σήμερα έχουν διοχετευθεί:

Σε 17.804 μικρομεσαίες επιχειρήσεις 2 δισ. ευρώ μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 600 εκατ. ευρώ με τελικούς δικαιούχους 20.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε 521 μεγάλες (μέσος όρος δανείου: 4,2 εκατ. ευρώ) και 9.620 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (μέσος όρος δανείου: 255.000 ευρώ) 4,6 δισ. μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας COVID-19. Αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, καθώς προχωρεί σταθερά η συμβασιοποίηση των υπόλοιπων εγκεκριμένων δανείων.

ΑΠΟ https://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: