ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Αποκαταστάθηκε η εντυπωσιακή αυτοκρατορική φορτηγίδα του Ναπολέοντα -Με τον Ποσειδώνα στην πλώρη [βίντεο]


 06|01|2021 | 11:46

Τα αποκαλυπτήρια της εντυπωσιακής αυτοκρατορικής φορτηγίδας του Ναπολέοντα Βοναπάρτη έγιναν προ ημερών στο Ναυτικό Μουσείο της Βρέστης στη Γαλλία μετά τις

εργασίες αποκατάστασής της.

Μια ομάδα δέκα ειδικών συντηρητών εργάστηκαν επί δύο μήνες για την επισκευή της φορτηγίδας, η οποία ναυπηγήθηκε το 1810 για τον αυτοκράτορα της Γαλλίας, που εξακολουθεί σχεδόν δύο αιώνες από το θάνατό του να εξάπτει τη φαντασία των ιστορικών. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη θέα του μήκους σχεδόν 18 μέτρων σκάφους απ’ όλες τις γωνίες, χάρη στην υπερυψωμένη γυάλινη βάση, στην οποία έχει τοποθετηθεί και στον τεράστιο καθρέφτη, που κρέμεται πάνωθέ του.


Ένας καθρέφτης κρεμασμένος πάνω από τη φορτηγίδα του Ναπολέοντα επιτρέπει στους επισκέπτες να περιεργαστούν το κατάστρωμά της / Φωτογραφία: Ναυτικό Μουσείο Βρέστης / Facebook

Ο Ναπολέοντας Βοναπάρτης αυτοανακηρύχθηκε αυτοκράτορας της Γαλλίας το 1804 και άφησε ισχυρότατο αποτύπωμα στην ιστορία της χώρας ως στρατιωτική ιδιοφυία που ηγήθηκε των στρατευμάτων της στους πολέμους εναντίον πολλών ευρωπαϊκών δυνάμεων της εποχής, Ο Ναπολέοντας διέταξε τη μυστική ναυπήγηση της φορτηγίδας την άνοιξη του 1810, την οποία χρησιμοποίησε κατα την επιθεώρηση του γαλλικού στόλου στην Αμβέρσα την ίδια εκείνη χρονιά.


Η ιστορία της φορτηγίδας του Ναπολέοντα

Η αυθεντική αυτοκρατορική φορτηγίδα, που έφερε έναν αετό στην πλώρη ακρόπρωρο, φυλασσόταν στη Βρέστη από το 1814 και μετά.

Τα περίτεχνα διακοσμητικά στοιχεία που βλέπουν σήμερα οι επισκέπτες – με τον Ποσειδώνα στην πλώρη κι άλλες φιγούρες με αυτοκρατορικά όπλα στην πρύμνη και η μεγάλη χρυσή κορώνα, που συγκρατούν τέσσερις άγγελοι στην οροφή της - προστέθηκαν το 1858 πριν από μια επίσκεψη του τότε αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ΄και της αυτοκράτειρας Ευγενίας.

 

Το 1943 η φορτηγίδα μεταφέρθηκε από τη Βρέστη στο Παρίσι υπό την προστασία των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων για να κοσμήσει το νέο τότε Ναυτικό Μουσείο, αλλά μετά από ένα ταξίδι οκτώ ημερών με το τρένο διαπιστώθηκε ότι δεν χωρούσε να περάσει από τις πύλες της νέας της κατοικίας, του Palais de Chaillot και χρειάστηκαν δύο χρόνια για να ανοίξει ένα αρκετά φαρδύ πέρασμα στον τοίχο, ώστε να τοποθετηθεί τελικά το σκάφος εκεί τον Αύγουστο του 1945.


Όταν όμως έκλεισε το μουσείο στο Παρίσι για ανακαίνιση προ διετίας, η φορτηγίδα του Ναπολέοντα επέστρεψε στη Βρέστη για να αποτελέσει έναν από τους «θησαυρούς» του Ναυτικού της Μουσείου, αφού είναι το μοναδικό τέτοιο σκάφος που διατηρείται σ’ ολόκληρη τη Γαλλία.


Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/politismos/napoleontas-fortigida-naytiko-moyseio-brestis-gallia

Δεν υπάρχουν σχόλια: