ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Ανοίγουν τα καταστήματα τη Δευτέρα -Σε δύο ταχύτητες & με χρονικό όριο στις αγορές

  

15 Ιανουαρίου 2021 - 15:15

Ανοίγουν τα καταστήματα σε όλη την επικράτεια τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, όπως είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο πρωθυπουργός.

Διαφορετικά θα είναι τα πράγματα για τις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Το πράσινο φως για να ανοίξουν παντού τα καταστήματα κανονικά, αλλά μόνο με click away στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, έδωσαν οι λοιμωξιολόγοι πριν από λίγο.

Ετσι, οι πολίτες θα μπορούν να μπαίνουν στα καταστήματα και να ψωνίζουν, ωστόσο θα υπάρχουν όρια στον αριθμό των ατόμων και χρονικός περιορισμός δύο ωρών, ο οποίος θα προκύπτει από την ώρα αποστολή του SMS στο 13033.

Οι παραβάτες δε, θα πληρώνουν αυστηρά πρόστιμα που είναι πλέον στα 500 ευρώ για άσκοπες μετακινήσεις και μάσκες.

Διαφορετικό το καθεστώς στις «κόκκινες» περιοχές

Διαφορετικό θα είναι το καθεστώς για τις «κόκκινες» περιοχές, δηλαδή αυτές στις οποίες το επιδημιολογικό φορτίο του κορονοϊού είναι αυξημένο. Εκεί θα ψωνίζουν στην είσοδο του καταστήματος.

Για ένα κατάστημα ένδυσης για παράδειγμα είναι εύκολο να εφαρμοστεί. Στις κόκκινες περιοχές (όποιες και αν είναι αυτές από τη Δευτέρα, καθώς όσες είναι σήμερα κόκκινες έως χρονικό ορίζοντα τη Δευτέρα 18/1, μετά χρειάζεται παράταση ή απλά θα βγουν από το καθεστώς) ο πελάτης που θέλει να αγοράσει ρούχα δεν θα μπαίνει στο μαγαζί και θα τα παίρνει στην είσοδο. Αν όμως μιλάμε για κομμωτήρια ή νυχάδικα, αυτό δεν γίνεται στο δρόμο. Είτε θα ανοίξουν με τους πελάτες να μπαίνουν μέσα, είτε όχι και όπως φαίνεται επικρατεί το πρώτο.

Το χρονικό περιθώριο με το SMS στο 13033 για τα ψώνια θα είναι δύο ώρες. Αυτό το γεγονός δίνει μεγάλη ελευθερία για μετακίνηση εκτός Δήμου, όμως ταυτόχρονα δημιουργεί και έναν σχετικό περιορισμό, καθώς ο πολίτης θα πρέπει να έχει επιστρέψει στο σπίτι του μέσα σε δύο ώρες.

 ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...