ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Επισπεύδονται οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ με το νέο ψηφιακό έργο


 19.01.2021 | 15:46

Τον ΕΛΓΑ στην ψηφιακή εποχή “στέλνει” το έργο με τίτλο “Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛ.Γ.Α.” το οποίο υπεγράφη σήμερα παρουσία του υπουργού

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού, του προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου, και του διευθύνοντος συμβούλου της “Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε” Σταύρου Ασθενίδη, στα γραφεία του ασφαλιστικού οργανισμού.

Ο προϋπολογισμός του εν λόγω έργου ανέρχεται σε 1.850.000 ευρώ, εντάσσεται στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 και αποτελεί προϊόν της συνεργασίας του ΕΛΓΑ, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του ΥΠΑΑΤ.

Στόχος του είναι η ελαχιστοποίηση του χρόνου καταβολής των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς φυτικού και ζωικού κεφαλαίου που έχουν υποστεί ζημιές.

Το έργο προβλέπει ανάπτυξη λογισμικού σε πλάνο τριετίας με την πιλοτική εφαρμογή να προβλέπεται να ξεκινήσει εντός του 2021. Οι εκτιμητές του οργανισμού θα ενισχυθούν με τάμπλετ και φορητούς υπολογιστές και θα κάνουν επιτόπου αποτίμηση των ζημιών στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο σε πραγματικό χρόνο, με τα δεδομένα να αποστέλλονται άμεσα στην κεντρική υπηρεσία προς επεξεργασία.

Για «ένα αποφασιστικό βήμα προς το μέλλον» έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην τελετή υπογραφής του έργου σημειώνοντας πως με την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας παρέχεται η «δυνατότητα, της κατά το δυνατόν ταχύτερης και επιτόπιας, με ακρίβεια και δικαιοσύνη, εκτίμησης των ζημιών, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο».

Παράλληλα ο κ. Λιβανός σημείωσε πως φέτος θα καταβληθούν στον ασφαλιστικό οργανισμό περί τα 30 εκατ. ευρώ «για την κάλυψη των διοικητικών εξόδων και των λειτουργικών του δαπανών, ούτως ώστε το σύνολο της εισπραττόμενης ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς να καταβληθεί για αποζημιώσεις».

Υπογράμμισε πως εντός του 2021 «ο ΕΛΓΑ θα καταβάλλει σε μια πληρωμή, σε μία δόση, στο ακέραιο, στο 100%, τις οφειλόμενες αποζημιώσεις για πρώτη φορά, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα οι αποζημιώσεις καταβάλλονταν τμηματικώς και η ταλαιπωρία ήταν δεδομένη».

«Θέλουμε τα έργα μας να είναι περισσότερα από τα λόγια» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος λέγοντας ότι οργανισμός απλώνει ένα πλέγμα προστασίας για την παραγωγική διαδικασία προσφέροντας αμεσότητα και αποτελεσματικότητα.

Στην τελετή υπογραφής του έργου παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή και Γιάννης Οικονόμου, ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, Νίκος Δούκας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΟ https://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: