ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Ο κορονοϊός φέρνει πιο γρήγορα την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης

Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Ωστόσο η πανδημία πήγε τα σχέδιά της πίσω. Η παρατεταμένη ωστόσο συνέχιση του lockdown και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, αναγκάζουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να επισπεύσει την διαδικασία, τουλάχιστον για όσους πλήττονται από την πανδημία.

12.01.2021 | 08:36.

Ο προ Covid σχεδιασμός προέβλεπε την μείωση στο 50% των τεκμηρίων διαβίωσης.

Σύμφωνα πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει να αναστείλει για τουλάχιστον ένα χρόνο την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης για όλους εκείνους που έχουν πληγεί από την πανδημία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το μέτρο θα αφορά εκείνους που βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και στους επαγγελματίες που είδαν τον τζίρο τους να καταγράφει σημαντικές απώλειες.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Mega, σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή με τα δεδομένα που υπάρχουν στην οικονομία δεν υπάρχει τέτοια σκέψη, ούτε το έχουμε εξετάσει ως οικονομικό επιτελείο».

Οι οριστικές αποφάσεις πάντως θα ληφθούν την Άνοιξη πριν ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Τα τεκμήρια αποτελούν για τους φορολογούμενους μία μεγάλη παγίδα και ειδικά για το 2020 η παγίδα αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη. Είναι ορατός ο κίνδυνος μεγάλο μέρος φορολογουμένων, να έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, λόγω της κρίσης και να κληθούν να πληρώσουν φόρο με βάση τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν.

Η κυβέρνηση θέλοντας να αποφύγει να πέσει σε αυτή προτιμά να χάσει ένα μικρό μέρος εσόδων, παρά να βρεθεί μπροστά σε αδικίες που θα αμαυρώσουν την προσπάθεια που καταβάλει να περιορίσει τις συνέπειες της πανδημίας.

Να σημειωθεί ότι η αναστολή φόρων, μπορεί να γίνει χωρίς να ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Αντίθετα πρέπει να συμφωνήσουν σε μία μόνιμη κατάργηση και αυτό αν μη τι άλλο απαιτεί χρόνο και μία τεκμηριωμένη άποψη γιατί γίνεται αυτή η κίνηση. Και τίποτε από τα δύο δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή.

Ας δούμε τα τεκμήρια που ισχύουν σήμερα:

  • Τεκμαρτό εισόδημα άγαμου: 3.000 ευρώ.
  • Τεκμαρτό εισόδημα παντρεμένου ζευγαριού: 5.000 ευρώ
  • Τεκμήριο αυτοκινήτου: Ξεκινά από τα 4.000 ευρώ για τα χαμηλού κυβισμού αυτοκίνητα.
  • Τεκμήριο σπιτιού: Σήμερα κατά μέσον όρο ανέρχεται στα 3.500 ευρώ.

Παράλληλα για τον προσδιορισμό του συνόλου των τεκμηρίων διαβίωσης ή των «αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης» κάθε φορολογούμενου λαμβάνονται, ειδικότερα, υπόψη:

  • Οι ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες.
  • Τα δίδακτρα που καταβλήθηκαν ετησίως σε ιδιωτικά σχολεία βασικής και μέσης εκπαίδευσης.
  • Τα ποσά μισθοδοσίας που καταβάλλονται σε οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

ΑΠΟ https://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.