ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Τι καταστρέφει τις ψηφιακές οθόνες στο ταμπλό;



Όπως κάθε τι στο αυτοκίνητο, από το αμάξωμα έως το εσωτερικό και τα μηχανικά του μέρη, έτσι και οι ψηφιακές οθόνες στο ταμπλό χρειάζονται φροντίδα και προσοχή για να

μη χαλάσουν. Πλέον όλα τα καινούργια αυτοκίνητα διαθέτουν μια οθόνη αφής στο κέντρο του ταμπλό για το σύστημα πολυμέσων, σε διαστάσεις που κυμαίνονται μεταξύ 7,0 – 10,25 ίντσες. Παράλληλα, ψηφιακές οθόνες πολλαπλών λειτουργιών και ανάλογων διαστάσεων τοποθετούνται και στον πίνακα οργάνων, αντικαθιστώντας τα παραδοσιακά αναλογικά όργανα.

Στην οθόνη αφής του infotainment συγκεντρώνονται πολλές εφαρμογές που σχετίζονται με το κινητό τηλέφωνο, αλλά και επιμέρους λειτουργίες του αυτοκινήτου. Άλλωστε πολλά παραδοσιακά κουμπιά έχουν αφαιρεθεί από την κονσόλα και έχουν ενσωματωθεί στις οθόνες (π.χ. ο χειρισμός του συστήματος κλιματισμού).

Ο οδηγός και ο συνεπιβάτης πρέπει να είναι προσεκτικοί με το χειρισμό και τον καθαρισμό της, αφού μια λάθος κίνηση μπορεί να προβεί μοιραία και να χρειαστεί αντικατάσταση. Μια από αυτές είναι να πέσουν υγρά (νερό, καφές, χυμός κ.λπ.) σε αρκετή ποσότητα και όχι σταγόνες, γιατί μπορεί να προκληθεί βραχυκύκλωμα, που συνεπάγεται καπνό, φωτιά ή δυσλειτουργία.

Όταν πατιέται με τα δάκτυλα, μην ασκείτε υπερβολική δύναμη στο σύστημα, γιατί πολύ απλά η υπερβολική πίεση στην οθόνη ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη. Όταν χρειαστεί να καθαριστεί η οθόνη ή το πλαίσιο των κουμπιών γιατί έχουν μαζέψει σκόνη και δαχτυλιές, θα πρέπει να είναι απενεργοποιημένη και να χρησιμοποιείτε ένα στεγνό, καθαρό και απαλό πανί. (π.χ. μικροϊνών) Ο καθαρισμός τους με σκληρά πανιά, ή διαλύτες (αλκοόλ, βενζόλιο, αραιωτικά, κτλ.) απαγορεύεται δια ροπάλου, επειδή αυτά τα υλικά θα βλάψουν την οθόνη και το ταμπλό γενικότερα, δημιουργώντας έως και αποχρωματισμό. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για την ψηφιακή οθόνη του πίνακα οργάνων.

Καλό είναι επίσης για τη μακροζωία των οθονών, τους θερινούς μήνες να καλύπτεται το ταμπλό με μια αντιηλιακή προστασία. Έτσι προστατεύονται από τις καυτές ακτίνες του ήλιου, όπως επίσης ολόκληρο το ταμπλό μαζί με το τιμόνι.

ΑΠΟ  https://www.autogreeknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...