ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Ιορδάνης ποταμός: Έκει όπου βαπτίστηκε ο Ιησούς Χριστός (ΦΩΤΟ)


Ο είναι ο μεγαλύτερος και ιερότερος ποταμός της Αγίας Γης. Πηγάζει από τα βουνά της Συρίας και χύνεται αρχικά στην θάλασσα της Γαλιλαίας ή Τιβεριάδας. Μετά αφού διασχίσει την λεγόμενη κοιλάδα του Ιορδάνη , χύνεται ξανά στη Νεκρά Θάλασσα.

Τ’ όνομά του το οφείλει στην εβραϊκή λέξη “γιαρτέν” ή ” γιαρτάν” που σημαίνει ορμητικός. Και πράγματι ο Ιορδάνης είναι ορμητικό ποτάμι, γιατί έχει μεγάλη κλίση που ξεπερνά τα 950 μέτρα, χωρίς να δημιουργεί ούτε έναν καταρράκτη, ενώ το συνολικό του μήκος είναι 220 χιλιόμετρα. Στα αραβικά ονομάζεται Ουρντούν.

Ο ποταμός εκτός από την συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη της Παλαιστίνης συνδέθηκε με πολλά ιστορικά και θρησκευτικά γεγονότα.

Στον Ιορδάνη χωρίστηκαν οι δώδεκα φυλές του Ισραήλ πριν μπουν στη Γη της Επαγγελίας, εδώ ήλθε ο Ιωάννης ο Πρόδρομος να κηρύξει στο λαό του Ισραήλ το βάπτισμα και τη μετάνοια, εδώ βαπτίσθηκε ο Ιησούς από τον Ιωάννη και από τότε έγινε ένα από τα ιερότερα προσκυνήματα των Χριστιανών.

Πολύ κοντά βρίσκεται και το Μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτη με τον εκπληκτικό Ηγούμενο γέροντα Χρυσόστομο που η συνάντηση και η κουβέντα μαζί του είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία από μόνη της. Επιπλέον θα συγκλονιστείτε με τη θέα της Ελληνικής σημαίας να κυματίζει αγέρωχη και περήφανη στην απεραντοσύνη της αφιλόξενης ερήμου!

Οι Ισραηλίτες έξυπνα, έχουν στήσει και διατηρούν ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν με μεγάλο οικονομικό όφελος. Παντού υπάρχουν ένοπλοι στρατιώτες για την ασφάλεια, άνετοι προς τους προσκυνητές, αφού δεν έχουν πρόβλημα να τους φωτογραφήσετε.

Υπάρχει μια μεγάλη εξέδρα για εύκολη πρόσβαση στο ποτάμι, ενημερωτικές πινακίδες και στα Ελληνικά, ενώ ένα κατάστημα πουλά σουβενίρ θρησκευτικού περιεχομένου, αλλά και ειδικές ποδιές για να μπείτε μέσα και να αγιαστείτε. Πολλοί Ορθόδοξοι αλλά και Καθολικοί επιλέγουν να βαπτίσουν τα παιδιά τους στον Ιορδάνη Ποταμό.

Λίγα μέτρα πιο πέρα και ακριβώς στην απέναντι όχθη είναι το Ιορδανικό έδαφος, πάλι με κάποιους Ιορδανούς στρατιώτες φρουρούς και κάποιους τουρίστες, σε πολύ μικρότερο όμως αριθμό σε σχέση με την πλευρά του Ισραήλ..

Οι προσκυνητές που πηγαίνουν στους Αγίους Τόπους βαφτίζονται στα νερά του Ιορδάνη ποταμού, παίρνουν τον τίτλο του “Χατζή”.

Η απόσταση από την Ιερουσαλήμ είναι περίπου 45 χλμ, ενώ η κοντινή Ιεριχώ μόλις 10 χλμ. Τα Ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία που πραγματοποιούν εκδρομές στους Αγίους Τόπους, περιλαμβάνουν οπωσδήποτε και επίσκεψη σε αυτό τον ιερό τόπο.

 







omorfataxidia.gr , https://www.vimaorthodoxias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.