ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Νέους κανόνες για τους γίγαντες του Διαδικτύου παρουσιάζει η Κομισιόν


15 Δεκεμβρίου 2020, 12:49

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει αργότερα την Τρίτη νέους κανόνες για την ψηφιακή αγορά επιβάλλοντας περιορισμούς σε τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google

και η Facebook.

Τα δύο νομοθετήματα για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες και τις Ψηφιακές Αγορές αποτελούν τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων 20 ετών, δίνοντας έμφαση στον ανταγωνισμό και τις ευθύνες των διαδικτυακών υπηρεσιών για το περιεχόμενο που φιλοξενούν.

Στην προσπάθεια πρωτοστατούν ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν και η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγκερ, η οποία είχε επιβάλει τσουχτερά πρόστιμα στη Google για μονοπωλιακή συμπεριφορά και έχει γίνει φόβος και τρόμος για τους κολοσσούς της τεχνολογίας.

«Οι επιχειρήσεις και τα πολιτικά συμφέροντα μιας μικρής ομάδας εταιρειών δεν μπορεί να υπαγορεύουν το μέλλον μας» γράφουν οι δύο επίτροποι σε κοινό άρθρο τους που δημοσιεύεται στους Irish Times.

«Οι κανόνες μας για τις ψηφιακές υπηρεσίες στην Ευρώπη –την πιο περιζήτητη αγορά του κόσμου- χρονολογούνται στο 2000. Οι περισσότερες διαδικτυακές πλατφόρμες δεν υπήρχαν καν τότε».

«Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε την εργαλειοθήκη μας και να διασφαλίσουμε ότι οι κανόνες και οι αρχές μας αντιμετωπίζονται παντού με σεβασμό. Online και offline».

Οι νέοι κανονισμοί μεταξύ άλλων αναμένεται να βάλουν στο στόχαστρο τις μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου, οι οποίες «καθορίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού για τους χρήστες και τους ανταγωνιστές τους».

Η Κομισιόν έχει δηλώσει τη διαφωνία της με την τακτική αυτών των εταιρειών να αξιοποιούν τα δεδομένα που συγκεντρώνει μια υπηρεσία προκειμένου να «βελτιώσουν ή να αναπτύξουν» νέες υπηρεσίες, κάτι που εμποδίζει τον ανταγωνισμό.

ΑΠΟ https://www.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: