ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

ΥΠΕΝ: Στις περιπτώσεις που γίνεται «λάθος» με αποκοπές ρεύματος θα «διορθώνεται»


20.12.2020 | 18:04

Απάντηση στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αποκοπές ηλεκτρικού ρεύματος δίνουν εκ νέου κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Για τις αποκοπές ρεύματος προχθές εξέδωσαν σαφείς ανακοινώσεις το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφενός και η ΔΕΗ αφετέρου», τονίζεται συγκεκριμένα από το ΥΠΕΝ και προστίθεται: «Στις ανακοινώσεις δόθηκαν απαντήσεις τόσο για επιμέρους περιπτώσεις όσο και για το τριπλό πλαίσιο προστασίας που υφίσταται για τους κοινωνικά αδύναμους. Υπογραμμίστηκε επίσης ότι σε εκατομμύρια συνδέσεις είναι ενδεχόμενο να γίνονται και ορισμένα λάθη, που όμως διορθώνονται αμέσως. Παρατηρούμε ότι, παρόλα αυτά, ορισμένοι επιχειρούν να συντηρήσουν το θέμα. Δεν τους ενδιαφέρουν οι άνθρωποι. Τους ενδιαφέρουν απλώς οι κομματικές θεατρικές παραστάσεις».

Υπενθυμίζεται ότι το πλαίσιο προστασίας για τους ευάλωτους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος περιλαμβάνει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (εκπτώσεις σε νοικοκυριά, με εισοδηματικά κριτήρια) και το Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο για τις λιγνιτικές περιοχές, τον Ειδικό Λογαριασμό για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτους καταναλωτές με ληξιπρόθεσμες οφειλές που αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν, ο οποίος και πάλι ανανεώνεται και την καθολική υπηρεσία προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως σημείωνε το υπουργείο για το ίδιο θέμα σε ανακοίνωση την Παρασκευή, μεμονωμένες περιπτώσεις που θα έπρεπε να εμπίπτουν σε αυτό το προστατευτικό πλαίσιο και δεν εντάσσονται στις ρυθμίσεις, εξετάζονται με την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία -ιδίως από τη ΔΕΗ- και αν έχει γίνει λάθος, διορθώνεται. «Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, έχει αποδειχθεί ότι πίσω από «συγκινητικές» περιπτώσεις κρύβονται στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι είχαν συσσωρεύσει χρέη και μετέρχονταν διάφορων μεθόδων για να αποφύγουν την αποπληρωμή τους. Η κοινωνική ευαισθησία προς τους πραγματικά ευάλωτους είναι δεδομένη. Δεν ισοδυναμεί όμως με ανοχή προς τους «πονηρούς» που χρησιμοποιούν την πανδημία ως πρόσχημα για να μην ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», τονίζει το ΥΠΕΝ.

ΑΠΟ  https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΝΕΕΣ ΔΩΡΕΕΣ ΣΕ ΣΗΜΑΙΕΣ.

Ένα ακόμα πακέτο δέκα σημαιών μας έγινε δωρεά, με διαστάσεις 1.50 μ. χ 1 μ. περίπου,