ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020

ΔΕΗ: Αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα με τριπλό χτύπημα σε ΑΠΕ, τηλεπικοινωνίες και δίκτυα

  • Μαριάννα Τζάννε

Το Investor day, το σερί κερδοφορίας και οι μεγάλες προκλήσεις της πανδημίας

Με όπλο τη διατήρηση της κερδοφόρας πορείας και κατά το γ’ τρίμηνο του έτους αλλά

και μια πλειάδα θετικών ειδήσεων που έρχονται από την παρουσίαση του business plan και τον στρατηγικό σχεδιασμό των επόμενων μηνών, προσέρχεται αύριο στην τηλεδιάσκεψη με Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές η διοίκηση της ΔΕΗ.

Το έδαφος στρώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου, τα οποία ανακοινώνει σήμερα η Επιχείρηση και αναμένεται να επιβεβαιώσουν τους θετικούς οιωνούς για την επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας στα επίπεδα των 900 εκατ. ευρώ στα τέλη του έτους και θα ακολουθήσει την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, η έναρξη του market test για την ιδιωτικοποίηση του 49% ΔΕΔΔΗΕ.

Η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της εταιρείας κατά δύο βαθμίδες από την S&P και η πορεία της μετοχής, η οποία έχει υπερτριπλασιάσει την αξία της τον τελευταίο χρόνο, συμβαδίζουν με το κλίμα ανάταξης της ΔΕΗ τον τελευταίο χρόνο, που μετατρέπεται σε ένα επιτυχημένο κυβερνητικό πρότυπο και για άλλες ΔΕΚΟ.

Αρχής γενομένης από το Investor Day, η διοίκηση Στάσση αναμένεται να «ξεκλειδώσει» το business plan του περασμένου Δεκεμβρίου, το οποίο έχει επικαιροποιηθεί και κινείται σε τέσσερις άξονες: την επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης και την στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με πιο φιλόδοξους στόχους, την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης μέσα από ένα πλέγμα συνεργασιών, τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής πολιτικής αλλά και την επέκταση σε νέους τομείς που θα δώσουν μεγαλύτερη αξία στην εταιρεία και θα έρθουν να παντρέψουν τεχνολογίες και δίκτυα και να βάλλουν την ΔΕΗ στο άρμα του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ο κ. Στάσσης αναμένεται να παρουσιάσει στα θεσμικά χαρτοφυλάκια ένα ενδιαφέρον telecom story για την ΔΕΗ, το οποίο προβλέπει την εκμετάλλευση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ για την ανάπτυξη οπτικών ινών και υπηρεσιών 5G.

Στα χνάρια διεθνών ανταγωνιστών της, η Επιχείρηση, σκοπεύει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα δίκτυα οπτικών ινών που φτάνουν μέχρι το σπίτι ή τα κτίρια, τομέας που αναμένεται να κινητοποιήσει συνεργασίες με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Όπως εκτιμούν στην αγορά, ενεργειακές εταιρείες όπως ο ΔΕΔΔΗΕ μπορούν να εκμεταλλευτούν το υφιστάμενο δίκτυο που διαθέτουν για να περάσουν οπτικές ίνες και μάλιστα με αισθητά χαμηλότερο κόστος αφού διαθέτουν την υποδομή εν αντιθέσει με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών που χρειάζεται να σκάψουν.

Όμως για την ΔΕΗ, το μεγάλο στοίχημα, δεν είναι άλλο από την πράσινη μεταρρύθμιση και την στροφή στις ΑΠΕ που αποτελεί την αιχμή του επενδυτικού της σχεδιασμού.

Συνολικά η εταιρεία σκοπεύει να αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο έργων ισχύος 1 GW, το οποίο θα καλύψει κάθε μορφής τεχνολογία (αιολικά, φωτοβολταϊκά, έργα αποθήκευσης, υπεράκτια αιολικά, γεωθερμία κ.α) μέσα από ένα pipeline 6 GW. Πρόκειται για ένα μεγάλο άλμα αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι σήμερα το μερίδιο της ΔΕΗ στις ΑΠΕ ήταν 2% και στοχεύει να φτάσει το 15% – 20% το 2024.

Το αμέσως επόμενο βήμα για την Επιχείρηση είναι να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, από την οποία η ΔΕΗ αναμένεται να αποκομίσει μεγάλα έσοδα για να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα.

Κατά το market test, θα βολιδοσκοπηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον που παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η κυβερνητική πολιτική στον τομέα των ΑΠΕ, εκτιμάται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα βρεθεί στα ραντάρ μεγάλων γαλλικών, γερμανικών και ιταλικών ομίλων. Στόχος είναι ο διαγωνισμός να βγει στον αέρα μέσα στην Άνοιξη ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή καλοκαίρι.

Η μεγάλη αντεπίθεση της ΔΕΗ γίνεται στην σκιά της πανδημίας, η οποία αποτελεί ένα αστάθμητο παράγοντα στον τομέα της εισπραξιμότητας των λογαριασμών ρεύματος.

Επί του παρόντος δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρή επίπτωση, εικόνα για την οποία είχε προνοήσει η ΔΕΗ, αναπτύσσοντας όλο το προηγούμενο διάστημα ισχυρές άμυνες, μέσα από την δημιουργία και αναβάθμιση των ηλεκτρικών καναλιών παροχής υπηρεσιών και εξόφλησης λογαριασμών ρεύματος. Θετικό βήμα αποτελεί η ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρείας μέσω της τιτλοποίησης οφειλών από την οποία έχει ήδη εισπράξει 150 εκ. ευρώ από τα χρέη των 60 ημερών και έρχεται άμεσα νέα δόση ρευστότητας ύψους 300 εκ. ευρώ από το πακέτο οφειλών άνω των 90 ημερών.

Χθες, κατά την παρέμβασή του στη Βουλή στην συζήτηση του πολεοδομικού και χωροταξικού νομοσχεδίου, ο κ. Στάσσης έδωσε μια πρόγευση των φετινών αποτελεσμάτων. Όπως δήλωσε, η λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ, θα ήταν μεγαλύτερη αν η επιχείρηση δεν χρειαζόταν να σφραγίσει τις μαύρες τρύπες του παρελθόντος. Στο τέλος του 2020, ανέφερε, τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης θα περιοριστούν στα 50 εκατ. ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα καλούνται να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό, των 900 εκατ. ευρώ προς διαχειριστές, προμηθευτές και ειδικούς λογαριασμούς.

Υπενθυμίζεται ότι στο α΄εξάμηνο του 2020, η εταιρεία κατάφερε από τις βαριές ζημιές της προηγούμενης χρονιάς συνολικού ύψους 318, 4 εκατομμυρίων ευρώ, να παρουσιάσει κέρδη 51,2 εκατ. ευρώ.

ΑΠΟ https://www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη