ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

«Θύμα» κορωνοϊού το κρατικό πρωτοχρονιάτικο λαχείο: Δεν θα γίνει κλήρωση μετά από 93 χρόνια

Απ’ την επιβολή του δεύτερου lockdown δεν έχουν γίνει κληρώσεις λαχείων

Η παράδοση του κρατικού πρωτοχρονιάτικου λαχείου, που κρατά εδώ και 93 χρόνια, πέφτει τελικά «θύμα» της πανδημίας. Η κλήρωση δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί φέτος, κάτι που αναμένεται να γνωστοποιήσει επισήμως η Ελληνικά Λαχεία ΑΕ. Και τούτο διότι οι αρμόδιες Αρχές, όπως σημειώνουν αρμόδιοι κύκλοι του υπ. Ανάπτυξης, δεν πρόκειται να εξαιρέσουν έστω τους λαχειοπώλες απ’ την αναστολή λειτουργίας που έχει επιβληθεί στις δραστηριότητες γύρω απ’ τα τυχερά παίγνια.

Σημειώνεται πως απ’ την επιβολή του δεύτερου lockdown δεν έχουν γίνει κληρώσεις λαχείων, είτε του λαϊκού, ούτε του εθνικού.

Λόγω της 93χρονης παράδοσης που συνοδεύει το κρατικό λαχείο, η Ελληνικά Λαχεία ΑΕ προτίθετο να προχωρήσει στην κλήρωση, εφόσον βέβαια υπήρχε τρόπος να το διαθέσει μιας και είχε ανασταλεί η δραστηριότητα των καταστημάτων του ΟΠΑΠ, που αποτελούν τον κύριο κανάλι πώλησης, ακόμα και των λαχειοπωλών. Μάλιστα ακόμα και σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κλήρωση που παραδοσιακά γίνεται την τελευταία μέρα του έτους.

Ωστόσο για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως δηλώνουν κύκλοι του υπ. Ανάπτυξης, δεν μπορεί να δοθεί εξαίρεση στο δίκτυο πωλήσεων των λαχείων και επομένως φέτος για πρώτη φορά δεν μπορεί να γίνει η κλήρωση.

Το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο ξεκίνησε το 1928 ως «Λαχείο Συντακτών», το οποίο εκδιδόταν από την Ένωση Συντακτών και μοίραζε διαμερίσματα, μαγαζιά, αυτοκίνητα, χρήματα ακόμα και... πολυκατοικίες. Η έκδοση του δεν σταμάτησε ούτε στα χρόνια της Κατοχής.

Καταργήθηκε επί χούντας το 1967 και επανακυκλοφόρησε άμεσα ως Πρωτοχρονιάτικο λαχείο, γνωστό και ως Ειδικό Κρατικό Λαχείο Κοινωνικής Αντίληψης.

Κυκλοφορεί μια φορά το χρόνο, τον Δεκέμβριο, και κληρώνει την τελευταία ημέρα του χρόνου.

Κάθε γραμμάτιο κοστίζει 5€.

Τα γραμμάτια του Λαχείου κυκλοφορούν σε σειρές των 100.000 γραμματίων που κάθε μια φέρει αριθμούς από 1 ως 100.000.

Κάθε χρόνο τυπώνεται σε σειρές των 100.000 γραμματίων. Μοιράζει στους τυχερούς άνω του 55% των ακαθαρίστων εισπράξεών του. Τα Καθαρά Έσοδα από αυτό το λαχείο παραχωρούνται στο Κράτος.

ΑΠΟ https://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.