ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας: 9.000 μάσκες για τους μαθητές Β’/θμιας Εκπαίδευσης της Μεσσηνίας


22/12/2020

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας (ΚΕΠΕΠΨΥ) Νομού Μεσσηνίας, την Δευτέρα 21-12-2020 προέβη

σε συνέντευξη τύπου, που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Κέντρου, τηρουμένων των μέτρων υγιεινής και προάσπισης της δημόσιας υγείας, με σκοπό την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, αναφορικά με τις δράσεις του Κέντρου.

Ειδικότερα ο Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης και εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κ. Άγγελος Χρονάς, Γενικός Χειρουργός στην A’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Γ.Ν.Α Ιπποκράτειο και Εντεταλμένος Σύμβουλος Υγείας Πελοποννήσου, αναφέρθηκε στις δράσεις και κινήσεις εξωστρέφειας του Κέντρου προς την τοπική κοινωνία, παρουσίασε το νέο λογότυπο, τη νέα ιστοσελίδα και τη σελίδα του Κέντρου στο facebook, η οποία είναι ΚΕΠΕΠΨΥ.Μεσσηνίας  ενώ αναφέρθηκε και στις δράσεις του κέντρου, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, και στην προμήθεια 9.000 μασκών πολλαπλών χρήσεων, βαμβακερές, με σκοπό τη διανομή τους στην μαθητική κοινότητα της Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού μας. Επίσης χαιρέτισε και την είσοδο των νέων μελών στη Γενική Συνέλευση της Αστικής Εταιρίας του ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ.

Εν συνεχεία έλαβε το λόγο ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, ως Αντιπρόεδρος του Κέντρου και επιβεβαίωσε, για μια ακόμη φορά, την συστράτευση της τοπικής Εκκλησίας στο έργο της πρόληψης κατά των εξαρτήσεων, αλλά και στις κινήσεις εξωστρέφειας του Κέντρου και χαιρέτισε την είσοδο τεσσάρων νέων Φορέων, ως νέων μελών στο Κέντρο Πρόληψης, των Δήμων Μεσσήνης και Τριφυλίας, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας.

Εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας, ο εκπρόσωπός του στη Διοίκηση του Κέντρου, Αντιδήμαρχος κ. Σαράντος Μαρινάκης εξέφρασε την ευαρέσκεια του Δήμου Καλαμάτας προς όλα τα μέλη του Κέντρου και της επιστημονικής ομάδας για το έργο που επιτελούν.

Τέλος ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Πύλου – Νέστορος κ. Δημήτριος Γαϊτάνης αναφέρθηκε στη σχέση συμπόρευσης του Δήμου με τους υπολοίπους φορείς, που απαρτίζουν τη Διοίκηση και ευχήθηκε να απαλλαγούμε τοπ συντομότερο από την πανδημία του κορονοϊού, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα των δράσεων του Κέντρου δια ζώσης, αφού στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε η διαδικτυακές δράσεις δυσχεραίνουν τις διαπροσωπικές σχέσεις και την επικοινωνία.

ΑΠΟ  https://www.gargalianoionline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: