ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Υγεία: Αυτές είναι οι 5 σοβαρές ασθένειες που μπορούν να εντοπίσουν οι σκύλοι


 
26 Νοεμβρίου, 2020

Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια μελετούν κατά πόσο οι σκύλοι μπορούν να εντοπίσουν με την ιδιαίτερη ικανότητα της όσφρησής τους κάποιες ανθρώπινες σοβαρές αρρώστιες ώστε να μπορεί έγκαιρα να υπάρξει ίαση.

Σύμφωνα με όσα στοιχεία έχουν βρει μέχρι τώρα 5 είναι αυτές οι αρρώστιες:

1. Ελονοσία

Τα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευθούν για να «διαγνώσουν» την ελονοσία, κάτι που μπορεί στο μέλλον να αξιοποιηθεί για να συγκρατηθεί η εξάπλωση της νόσου, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έδειξαν για πρώτη φορά ότι τα σκυλιά είναι σε θέση να μυρίσουν την ελονοσία σε κάλτσες, τις οποίες φορούσαν παιδιά που είχαν τη νόσο, ευελπιστούν ότι τα ευρήματά τους θα οδηγήσουν σε ένα νέο γρήγορο και μη επεμβατικό τρόπο διάγνωσης.

Το πείραμα έγινε με σκυλιά ράτσας λαμπραντόρ. Μετά από 7 μήνες εκπαίδευσης αυτοί οι σκύλοι μυρίζοντας τις κάλτσες ενός παιδιού “διέγνωσαν” τη νόσο της ελονοσίας.

2. Καρκίνος του προστάτη

Έρευνα Ιταλών ερευνητών, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της American Urological Association, στο Ορλάντο, ανακάλυψε ότι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούσαν να εντοπίζουν τον καρκίνο του προστάτη σε δείγματα ούρων με ακρίβεια 98%.

Η ερευνητική ομάδα θέλησε να διαπιστώσει αν 2 εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούσαν να εντοπίσουν οργανικές πτητικές ενώσεις συγκεκριμένες για τον καρκίνο του προστάτη, στα δείγματα ούρων 677 συμμετεχόντων. Από αυτούς, 320 είχαν καρκίνο προστάτη που κυμαινόταν από χαμηλού κινδύνου ως μεταστατικό και 357 ήταν υγιείς και αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

3. Διαβήτης

Ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά χρησιμοποιούνται ήδη σε περιπτώσεις διαβήτη τύπου 1 για να ειδοποιήσουν το αφεντικό τους ότι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα του είναι πολύ χαμηλά ώστε να προλάβει υπογλυκαιμικό επεισόδιο. Πώς; Τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν μια αλλαγή στη μυρωδιά του ανθρώπινου σώματος που εκλύεται στην περίπτωση που τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι χαμηλά. Οι εκπαιδευτές μαθαίνουν τα σκυλιά να σκουντούν, να γλείφουν ή να κοιτάζουν επίμονα τον ασθενή που πάσχει από διαβήτη όταν αντιληφθούν ότι υπάρχει πρόβλημα με το σάκχαρό του. Με αυτόν τον τρόπο τον ειδοποιούν ότι πρέπει να λάβει τα φάρμακά του.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πολλές παθήσεις αλλοιώνουν τη μυρωδιά του σώματος με αποτέλεσμα η ανίχνευση αυτής της χαρακτηριστικής οσμής που εκλύεται από το σώμα να μπορεί χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωσή τους. Στα νοσήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται ο διαβήτης και η ηπατική ανεπάρκεια. Στην περίπτωση του διαβήτη π.χ. η ανάσα μπορεί να μυρίζει σαν ασετόν.

4. Πάρκινσον

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ κατάφεραν να εκπαιδεύσουν σκύλους να εντοπίζουν τη ασθένεια του πάρκινσον χρόνια πριν αυτή εμφανιστεί.

Το πάρκινσον είναι μια πολύ δύσκολη ασθένεια κι αν μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ασθενών, αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός”.

5. Καρκίνος του στήθους

Σκύλοι που εκπαιδεύτηκαν στο Ιατρικό Κέντρο του Μπάκιγχαμσαϊρ της Μεγάλης Βρετανίας εντυπωσίασαν με την ικανότητά τους να μυρίζουν τον καρκίνο στο στήθος από την αναπνοή της ασθενούς.

ΑΠΟ https://petpet.news/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...