ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Από 4 Ιανουαρίου εμβόλια σε Μεσσηνία


Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020 09:07 

Στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας θα γίνουν τα εμβόλια στους υγειονομικούς της Μεσσηνίας για τον κορονοϊό, με έναρξη στις 4 Ιανουαρίου.

Θα είναι τα πρώτα εμβόλια για την ανοσία και την προφύλαξη από τον ιό, που θα γίνουν στο νομό.

Αυτό μας επεσήμανε η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη, παρατηρώντας ότι σήμερα θα ολοκληρωθεί η λίστα και θα καταρτιστεί το πλήρες πρόγραμμα του εμβολιασμού των υγειονομικών της Μεσσηνίας. Δηλαδή το πόσοι, ποιοι υγειονομικοί (γιατροί και νοσηλευτές) και σε ποιο νοσοκομείο θα εμβολιαστούν.

20 Ιανουαρίου σε γενικό πληθυσμό  

Το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος «Ελευθερία», με το οποίο η χώρα φιλοδοξεί να «χτίσει» ανοσία του γενικού πληθυσμού στον κορωνοϊό μέσω των εμβολίων, έδωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στη χθεσινή ενημέρωση για την εξέλιξη του σχεδίου εμβολιασμών, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε: «Στις 26 Δεκεμβρίου η Ελλάδα παρέλαβε 9.700 δόσεις, όσες παρέλαβαν και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, ανεξαρτήτως πληθυσμού κάθε χώρας», προσθέτοντας ότι η αποθήκευσή τους έγινε σε κεντρικό σημείο στην Αττική σε συνθήκες «βαθιάς κατάψυξης». Από εκεί έγινε η διανομή στα 5 νοσοκομεία της Αττικής και «σήμερα έγινε η διανομή στα 4 νοσοκομεία της περιφέρειας».

«Μέχρι τις 4:00 μ.μ. σήμερα (χθες) εμβολιάστηκαν στα 5 νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας, 471 άτομα» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, ενώ αναφέρθηκε ένα περιστατικό «μη σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, το οποίο αντιμετωπίστηκε επιτυχώς», για το οποίο ο γενικός γραμματέας ενημέρωσε, πιστός στη δέσμευση που έχει αναλάβει για «λεπτομερή ενημέρωση με απόλυτη διαφάνεια».

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, την επόμενη εβδομάδα, στις 4 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο γενικότερος εμβολιασμός των υγειονομικών. Έως τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη δόση εμβολιασμού των υγειονομικών, των φιλοξενούμενων και εργαζομένων στους οίκους ευγηρίας, στις μονάδες χρόνιας φροντίδας και στα κέντρα αποκατάστασης.

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πως η πλατφόρμα για να μπορεί ο πολίτης να κλείσει ραντεβού θα ανοίξει τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν.

Σήμερα  θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία της Αθήνας, ενώ ξεκινούν οι χορηγήσεις δόσεων εμβολίων και στα 4 νοσοκομεία της περιφέρειας, δηλαδή το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, το Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων και το Πανεπιστημιακό της Πάτρας.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΤΙΔΑ 

Επίσης, « 29 Δεκεμβρίου, παραλαμβάνουμε την πρώτη μεγάλη παρτίδα της Pfizer, 83.850 δόσεων, η οποία θα κατανεμηθεί στα 5 κεντρικά αποθηκευτικά σημεία, έτσι ώστε από εκεί να γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων», υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους. 

«Ανά εβδομάδα θα ακολουθήσουν και οι επόμενες παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, και με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία είναι να μας παραδοθούν έως τέλος Ιανουαρίου 419.250 δόσεις και έως τέλος Φεβρουαρίου 333.450 δόσεις. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει από την Pfizer 1.255.800 δόσεις και αυτός ο αριθμός είναι πιθανό να αυξηθεί εάν καταλήξει η ΕΕ σε συμφωνία για επιπλέον 100.000.000 δόσεις», τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας.

Σε αυτές τις δόσεις θα προστεθούν και εκείνες με το εμβόλιο της Moderna, που αναμένεται να πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 6 Ιανουαρίου και αφορούν 240.000 δόσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αναμένονται επίσης 500.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στο τέλος Ιανουαρίου και εφόσον πάρει την απαραίτητη έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Επιπλέον, 800.000 δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης αναμένονται τον Φεβρουάριο, 1,5 εκατομμύριο τον Μάρτιο και 2,2 εκατομμύρια τον Απρίλιο.

Επιπλέον, ο αριθμός των εμβολίων ενάντια στον κορωνοϊό θα αυξηθεί, εφόσον προχωρήσουν οι εγκρίσεις και οι παραδόσεις από τις άλλες τρεις εταιρείες, Sanofi, Johnson & Johnson και CureVac.

ΑΠΟ https://eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...