ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Στο φουλ βρίσκεται η ελαιοσυγκομιδή: Χαμηλές αποδόσεις και τιμή έως 2,60 ευρώ


Γράφτηκε από τον

Στα 2,50 με 2,60 ευρώ παραμένει η τιμή του ελαιολάδου στη Μεσσηνία και η ποιότητα, για την ώρα, είναι σε καλά επίπεδα.

Ομως, σε περιοχές του νομού έχει αρχίσει να εμφανίζεται γλοιοσπόριο και οι παραγωγοί σε αυτές πρέπει να επισπεύσουν το μάζεμα, για να προλάβουν την επέκταση της ζημιάς και την καταστροφή. Λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών και της κατάστασης με τον κορονοϊό, ο κόσμος έχει βγει στους ελαιώνες και μαζεύει τον καρπό του, παρότι η χρονιά είναι όψιμη και οι αποδόσεις στην πλειονότητα δεν είναι ικανοποιητικές.
Αναλυτικά, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορυφασίου Λάζαρος Σύρνος μας είπε ότι η τιμή είναι στα 2,60 ευρώ και παρατήρησε πως “είμαστε στα μισά της παραγωγής. Δεν υπάρχουν εργάτες, είναι μεγάλο πρόβλημα”. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι “αρχίζει να παρουσιάζεται γλοιοσπόριο, γι’ αυτό πρέπει να μαζευτούν οι ελιές έγκαιρα. Αν δεν γίνει αυτό, θα έχουμε μεγάλο ζήτημα. Και οι τιμές θα πέσουν και τα λάδια θα υποβαθμιστούν”. Αφού ανέφερε ότι “τώρα το λάδι είναι στα 4 με 4,5 δέκατα”, εξήγησε πως “αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα αρχίσουμε να ξεχωρίζουμε τα λάδια. Η καλύτερη τιμή, τα 2,60 που είναι σήμερα, θα είναι για λάδια μέχρι 5 δέκατα”. Ακόμα, ο κ. Σύρνος μας ενημέρωσε ότι “όλοι οι παραγωγοί είναι στα κτήματα” και πρόσθεσε ότι “είναι 1 με 1,5 κιλό οι αποδόσεις, δεν είναι αυτές που περιμέναμε. Είναι όψιμη η παραγωγή”.

Ο πρώην πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Αντώνης Κορακάκης (από την περιοχή Φοινικούντας - Λαχανάδας) μας είπε ότι η τιμή είναι 2,5 ευρώ και παρατήρησε: “Στην περιοχή μας οι αποδόσεις είναι πιο καλές σε σχέση με πέρυσι. Η ποιότητα είναι καλή, 3 με 4 δέκατα. Σε ορισμένες περιοχές έχει ακουστεί η εμφάνιση γλοιοσπορίου, στη δική μας δεν έχει τύχει ακόμα. Λόγω της έλλειψης εργατών και της αβεβαιότητας με τον κορονοϊό, βγήκε νωρίς ο κόσμος να μαζέψει και έχουμε ξεπεράσει το 60%”.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέρνας Σταύρος Αδαμόπουλος εκτίμησε πως “υπάρχει έλλειψη αισιοδοξίας από την αρνητική οικονομία και από την αρνητική διάθεση λόγω της κατάστασης της υγείας με τον κορονοϊό”. Επεσήμανε ότι “το ζήτημα είναι να μαζευτούν οι ελιές, να βρει ο κόσμος εργάτες για να τις μαζέψει”. Ανέφερε ότι “η προσφορά κατεβάζει την τιμή, αλλά στη Μεσσηνία υπάρχει μειοδοτική προσφορά από τους εμπόρους” και σημείωσε με απογοήτευση: “Στα 2,5 ευρώ είναι η τιμή και είναι ξεφτίλα. Δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή και είναι αδικαιολόγητο που οι τιμές είναι σε αυτά τα επίπεδα”.
Οσον αφορά το γλοιοσπόριο παρατήρησε ότι “εξαρτάται από τον παραγωγό και το κλιματικό περιβάλλον. Η περιοχή μας δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα. Οι παραγωγοί γνωρίζουν και μαζεύουν νωρίτερα τα επικίνδυνα χωράφια (για παράδειγμα στα βαθουλώματα)”. Τέλος, μας ενημέρωσε πως “τα λάδια είναι πολύ καλά ποιοτικά στα 3 δέκατα. Οι αποδόσεις δεν είναι ικανοποιητικές”.

Γ.Σ.
 
ΑΠΟ https://eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.