ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Αδήλωτα τετραγωνικά: Κατατέθηκε η ρύθμιση με 24 δόσεις και 120 δόσεις για οφειλές προς τους δήμους

18|12|2020 | 13:55

Ρύθμιση των επιπλέον ποσών δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων που προέκυψαν μετά τη δήλωση των λεγόμενων αδήλωτων τετραγωνικών σε 24 δόσεις και ρύθμιση οφελών προς

τους δήμους σε έως 120 δόσεις περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Ενα πολυνομοσχέδιο για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας, που κατατέθηκε στη Βουλή. Η ρύθμιση κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και αναμένεται να ψηφιστεί την προσεχή Δευτέρα.
Τι προβλέπεται για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Για την πρώτη περίπτωση προβλέπεται ότι τα επιπλέον ποσά φόρων, τελών και εισφορών προς τους δήμους (αναδρομικά για όλο το 2020) που προέκυψαν από τις δηλώσεις των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων, θα μπορούν να εξοφληθούν σε 24 αντί για 10 μηνιαίες δόσεις, μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος των ετών 2021 και 2022. Οι δόσεις θα είναι ισόποσες με ελάχιστο όριο (πλην της τελευταίας) τα 10 ευρώ για ιδιώτες και τα 50 ευρώ για επιχειρήσεις. Για αυτήν τη ρύθμιση δεν χρειάζεται η υποβολή αίτησης.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά χρέη προς τους δήμους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Με τη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα μείωσης των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Η απαλλαγή, μάλιστα, είναι πλήρης εάν οι οφειλές εξοφληθούν εφάπαξ. Εάν εξοφληθούν από δύο έως 12 δόσεις η απαλλαγή είναι κατά 90%, από 13 έως 48 δόσεις οι διάφορες προσαυξήσεις μειώνονται κατά 80%, από 49 έως 72 δόσεις κατά 70% και από 73 έως 120 δόσεις η απαλλαγή είναι της τάξης του 60%.
Ποιοι υπάγονται στη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Στη ρύθμιση υπάγονται και οφειλές που τελούν σε αναστολή, έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή δεν έχουν βεβαιωθεί διότι εκκρεμεί δικαστική αμφισβήτηση. Η υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται κατόπιν αίτησης του οφειλέτη -ιδιώτη ή επιχείρησης- στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου μόνο ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr - ΕΨΠ) από την 1η Μαρτίου 2021 έως τις 30 Ιουνίου 2021.

Οι δόσεις καταβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά, είναι μηνιαίες και ισόποσες (εκτός από την τελευταία) και δεν μπορεί να είναι μικρότερες από 20 ευρώ για ιδιώτες και 50 ευρώ για επιχειρήσεις.

Εάν η οφειλή δεν εξοφληθεί εφάπαξ αλλά με δόσεις, τότε η πρώτη δόση πρέπει να εξοφληθεί μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, διαφορετικά η ρύθμιση καταργείται. Κατάργηση της ρύθμισης θα υπάρξει και εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει τρεις συνεχόμενες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για πάνω από τρεις μήνες ή δεν υποβάλλει προς τον δήμο τις προβλεπόμενες δηλώσεις για το τέλος επί των ακαθάριστων εσόδων και το τέλος παρεπιδημούντων ή υποβάλει ψευδή στοιχεία για να ενταχθεί στη ρύθμιση.


Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/oikonomia/adilota-tetragonika-katatethike-rythmisi-24-doseis

Δεν υπάρχουν σχόλια: