ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

«Ελλάδα 2021»: Έκδοση γραμματοσήμων για την επέτειο των 200 χρόνων Επανάστασης


11/12/2020, 17:49

Η πρώτη αναμνηστική σειρά που θα εκδοθεί θα αποτελείται από δύο γραμματόσημα με το σήμα του εορτασμού και θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο 2021

Στην έκδοση γραμματοσήμων και φιλοτελικών προϊόντων που θα αναδείξουν την ιδιαίτερη σημασία της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση προχωρούν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), σε συνεργασία με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021».

Η πρώτη αναμνηστική σειρά που θα εκδοθεί θα αποτελείται από δύο γραμματόσημα με το σήμα του εορτασμού και θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο 2021.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχαν ο πρόεδρος του ΔΣ των Ελληνικών Ταχυδρομείων, κ. Πολυχρόνης Γριβέας με την πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Γριβέας ευχαρίστησε την πρόεδρο της Επιτροπής για τη συνεργασία και αναφέρθηκε στην ιστορία των ΕΛΤΑ, που είναι παράλληλη με αυτήν του ελληνικού κράτους: «Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ιδρύθηκαν στις 24 Σεπτεμβρίου του 1828 από τον ίδιο τον Ιωάννη Καποδίστρια. Οπότε, πάντα νιώθουμε μια ιδιαίτερη συγγένεια με τους μεγάλους αγώνες εκείνης της εποχής, που είχαν ως αποτέλεσμα το κράτος και τη χώρα που γνώρισαν οι επόμενες γενιές. Την ίδια συγγένεια νιώθουμε σήμερα και με τους σκοπούς που υπηρετεί η Επιτροπή Ελλάδα 2021».

Ο πρόεδρος του Δ.Σ των ΕΛΤΑ ανακοίνωσε ότι η αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «Ελλάδα 2021» θα κυκλοφορήσει στις 28 Ιανουαρίου 2021 και θα τη συνοδεύουν πλήθος φιλοτελικών προϊόντων. Επιπλέον, αποκάλυψε ότι «τα ελληνικά γραμματόσημα θα υπενθυμίζουν, σε όλη τη διάρκεια του 2021, την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Στο εκδοτικό πρόγραμμα του επόμενου έτους έχουμε ήδη εγκρίνει άλλες 3 σειρές γραμματοσήμων, με έμπνευση από την ιστορία αλλά και από το έργο της Επιτροπής "Ελλάδα 2021", η μία από τις οποίες, μάλιστα, θα είναι αφιερωμένη στην Επανάσταση του 1821 μέσα από τα μάτια των παιδιών».

Μέσα από αυτήν τη συνεργασία, «τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ως ηγέτης της ελληνικής ταχυδρομικής αγοράς, θα μεταφέρουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου τα μηνύματα και τους συμβολισμούς της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής "Ελλάδα 2021". Χαρακτήρισε «ιδανική» την επιλογή η πρώτη σειρά αναμνηστικών γραμματοσήμων να φέρει το σήμα του εορτασμού, καθώς έτσι θα «δηλώσουμε σε όλους τους τόνους ότι το 2021 είναι η χρονιά των Ελλήνων, η χρονιά της Ελλάδας».

«Η συνέργεια αυτή είναι ξεχωριστή και για έναν επιπρόσθετο λόγο», ανέφερε η κυρία Αγγελοπούλου και πρόσθεσε: «Η ιστορία των Ελληνικών Ταχυδρομείων είναι συνυφασμένη με την ιστορία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. Ιδρύθηκαν μόλις επτά χρόνια μετά την Επανάσταση από τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια. Και σε αυτά τα 192 χρόνια που ακολούθησαν, αποτέλεσαν ένα μέσο επικοινωνίας που ένωσε τους πολίτες αυτής της χώρας, όπου κι αν βρίσκονταν, και διευκόλυναν την οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη". Τέλος, η πρόεδρος της Επιτροπής ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Δ.Σ των ΕΛΤΑ και τους συνεργάτες του που εργάστηκαν για να γίνει πραγματικότητα αυτή η πρωτοβουλία. "Είναι μεγάλη η ικανοποίησή μας που έχουμε δίπλα μας, αρωγό και συμπορευτή στην υπόθεση της επετείου, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία», κατέληξε. 

ΑΠΟ https://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...