ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Τράπεζες: Βάζουν λουκέτο σε ακόμα 160 καταστήματα


  • 30 Δεκεμβρίου 2020 - 14:44

Mε τηλεοπτικό μήνυμα η ΟΤΟΕ αποκαλύπτει την πραγματική κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στον τραπεζικό κλάδο με το λουκέτο σε εκατοντάδες καταστήματα και την

«εξαφάνιση» τραπεζών και επομένως δυνατότητας διά ζώσης συνναλλαγής πολιτών με κατάστημα σε πάρα πολλές μεγάλες και μικρότερες περιοχές της χώρας.

Όπως αναφέρει στο βίντεό της η ΟΤΟΕ, οι διοικήσεις των τραπεζών αποφάσισαν την διακοπή σε ακόμα 160 καταστήματα,

ενώ συνολικά ανέρχονται σε 900 τα κατστήματα που έκλεισαν από το 2015.΄Η μετράμε 2.435 καταστήματα λιγότερα από το 2008. Μέσα σε δώδεκα έτη τα τραπεζικά καταστήματα μειώθηκαν κατά 60%!

Όπως επισημαίνει η ΟΤΟΕ, αυτό έχει οδηγήσει σε ουρές, υποβάθμιση στην εξυπηρέτηση των πελατών και ιδίως των ηλικιωμένων.

Σε πολλούς δήμους δεν υπάρχει πλέον κανένα υποκατάστημα, ενώ πιο έντονο είναι το πρόβλημα στα νησιά.

Η ΟΤΟΕ κάνει λόγο για τραπεζικό αποκλεισμό του πληθυσμού, με τις πρακτικές συρρίκνωσης των καταστημάτων, αλλά και για προβλήματα στην παροχή συμβουλών και χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την έλλειψη επικοινωνίας πρόσωπο με πρόσωπο.

Μεταξύ άλλων η ΟΤΟΕ απαιτεί αναβάθμιση των προσφερόμενων τραπεζικών υπηρεσιών και προϊόντων και ισότιμη πρόσβαση του πληθυσμού στις τραπεζικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.