ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Lockdown και σκυλιά: Πώς τα πάμε βόλτα, πώς τα καθαρίζουμε, γιατί δεν αφήνουμε να τα χαϊδεύουν -Ειδικός εξηγεί

09|11|2020 | 14:30

 

 

Συμβουλές για την προστασία των κατοικίδιων ζώων, τους σκύλους και τις γάτες, εν μέσω lockdown δίνει η πρόεδρος

του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου και αντιπρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ιδιωτών Κτηνιάτρων, Αθηνά Τραχήλη.

Η Αθηνά Τραχίλη αναφέρει και τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες τους κατά τη διάρκεια της βόλτας την περίοδο του lockdown.

Η κ. Τραχήλη, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», υπογράμμισε πως όταν «βγάζουμε τον σκύλο μας βόλτα δεν αφήνουμε αυτή την περίοδο ξένους ανθρώπους να τον χαϊδέψουν, καθώς μπορεί κάποιος να μεταφέρει τον ιό. Δεν πρέπει να το επιτρέπουμε, αν και οι σκύλοι και οι γάτες δεν νοσούν».
Καθαρίζουμε τα πόδια του σκύλου εν μέσω lockdown

Ανέφερε, επίσης, πως όταν υπάρχει κρούσμα σε μία οικογένεια «θα πρέπει το ζώο ή να το δώσει ο ιδιοκτήτης σε κρατική δομή ή σε κάποια άλλη οικογένεια να το φιλοξενήσει ή να επικοινωνήσει με τον κτηνίατρο του για να βρεθεί μία λύση». Παράλληλα, συνέστησε προσοχή στον καθαρισμό και το πλύσιμο των κάτω άκρων του κατοικίδιου, μετά τη βόλτα, με «τα κατάλληλα αντισηπτικά και όχι με χλωρίνη!».


Βγάζουν και γάτες με λουράκι

Πάντως, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, βόλτες δεν πηγαίνουν μόνο οι ιδιοκτήτες σκύλων, όπως είπε η κ. Τραχήλη: «Στην πρώτη καραντίνα παρατηρήθηκαν και γάτες με λουράκι. Όταν ακούγαμε για lockdown, αρκετοί ιδιοκτήτες γάτας μας ρώτησαν για να μάθουν εάν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος, σαμαράκι ή κολάρο, για να μπορούν να βγάζουν τη γατούλα τους βόλτα». Συνέστησε, τέλος, στους ιδιοκτήτες ζώων να προσέρχονται στα κτηνιατρεία της χώρας, που παραμένουν ανοιχτά αυτό το διάστημα, μόνο για τις απολύτως απαραίτητες εξετάσεις, ενώ λόγω των αυστηρών μέτρων θα πρέπει να συνοδεύονται από ένα άτομο και όχι από όλη την οικογένεια, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.


Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/lockdown-kai-skylia-pos-ta-pame-bolta

Δεν υπάρχουν σχόλια: