ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Kτηματολόγιο: Έτσι θα εξυπηρετούνται οι πολίτες μέσα στην καραντίνα


  • 11 Νοεμβρίου 2020 - 14:18

 

 

 

Τα Κτηματολογικά Γραφεία σε όλη τη χώρα καθώς και τα Γραφεία Κτηματογράφησης είναι σε λειτουργία με τις αναγκαίες

προσαρμογές λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

Συγκεκριμένα:

Πρώτον, σε σχέση με τα Κτηματολογικά Γραφεία και τα Υποκαταστήματά τους:

  • Επιτρέπονται οι συναλλαγές με αυτοπρόσωπη παρουσία καθώς και ο έλεγχος των αρχείων, αποκλειστικά σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού με το κατά τόπους Κτηματολογικό Γραφείο.
  • Αναστέλλεται κάθε προθεσμία σχετική με την μεταγραφή, εγγραφή, καταχώριση αιτήσεων και πράξεων ή τη λήψη πιστοποιητικών και αντιγράφων και η παραγραφή κάθε συναφούς αξίωσης.

Επιπλέον, έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία νέες ψηφιακές υπηρεσίες όπου μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr), όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ανάλογα με την επαγγελματική τους ιδιότητα, μπορούν να υποβάλλουν ψηφιακά προς τα Κτηματολογικά Γραφεία που ανήκουν στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, αιτήσεις καταχώρισης και να παραλάβουν ψηφιακά το αντίστοιχο πιστοποιητικό καταχώρισης, αντίγραφο κτηματολογικού φύλλου ή απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος.

Σημειώνουμε ότι τα πιστοποιητικά εκδίδονται αυτόματα, ενώ οι διαδικασίες που αφορούν εγγραπτέες πράξεις υπόκεινται στους περιορισμούς περί επείγοντος.

Παράλληλα, ισχύουν όλες οι υπόλοιπες ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου (όπως η υποβολή δήλωσης) όπου μέσω κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι, οι τοπογράφοι μηχανικοί και άλλοι επαγγελματίες, μπορούν να διεκπεραιώσουν ψηφιακά τις υποθέσεις τους.

Μπορείτε να δείτε τα Κτηματολογικά Γραφεία και τις περιοχές που παρέχονται οι ψηφιακές υπηρεσίες στο https://www.ktimanet.gr/TameioCertificates/Main/Areas.

Υποστηρικτικά, οι ενδιαφερόμενοι έχουν στη διάθεσή τους όλο το 24ωρο τον τετραψήφιο αριθμό 1015 (με αστική χρέωση από σταθερό του ΟΤΕ και χρεώσεις του εκάστοτε πάροχου από άλλα κινητά και σταθερά)

Δεύτερον, σε σχέση με τα Γραφεία Κτηματογράφησης σε όλη τη χώρα:

  • Επιτρέπονται οι συναλλαγές με αυτοπρόσωπη παρουσία στα Γραφεία Κτηματογράφησης, αποκλειστικά σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού με το κατά τόπους Γραφείο.
  • Για την εξυπηρέτησή τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τηλέφωνα επικοινωνίας των γραφείων Κτηματογράφησης και την ηλεκτρονική διεύθυνση – e-mail (www.Ktimatologio.gr / Αναζήτηση ανά περιοχή).

-Για το χρονικό διάστημα που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊο, δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στην εξέλιξη των υποθέσεών των πολιτών στα Γραφεία Κτηματογράφησης.

Τρίτον, σε σχέση με τη λειτουργία των κεντρικών γραφείων του Κτηματολογίου στη Λεωφόρο Μεσογείων:

-Η κατάθεση αιτήσεων στο Γραφείο Κτηματολογίου Πρωτευούσης, θα γίνεται είτε ηλεκτρονικά (στο Ε-mail: gkp@ktimatologio.gr) είτε ταχυδρομικά (μέσω courier) ενώ η παραλαβή των εκδοθέντων φύλλων και διαγραμμάτων θα γίνεται μέσω courier.

-Η παραγγελία αεροφωτογραφιών θα πραγματοποιείται μόνο ηλεκτρονικά, αφού σταλούν τα στοιχεία επικοινωνίας του αιτούντα (στο Ε-mail: ekxa-sales@ktimatologio.gr)

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.