ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Με fast track διαδικασίες η ενίσχυση στις Καλαμών


Κυριακή, 01 Νοεμβρίου 2020 09:50 

 

 

 

 

Με fast track διαδικασίες θα γίνει η πληρωμή της έκτακτης ενίσχυσης στους παραγωγούς ελιάς Καλαμών, πρώιμου καρπουζιού,

ανοιξιάτικης πατάτας και θερμοκηπιακών καλλιεργειών Κρήτης.

Η πληρωμή των παραγωγών μπορεί να γίνει εντός του Δεκεμβρίου, αν δεν ανακύψουν προβλήματα με τις αιτήσεις.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ρεπορτάζ του agrotypos.gr:
«Το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε τις προηγούμενες ημέρες το αίτημα του ΥπΑΑΤ για τις πιστώσεις που αφορούν στην έκτακτη ενίσχυση λόγω κορονοϊού για ελιές Καλαμών, πρώιμο καρπούζι χαμηλής κάλυψης, ανοιξιάτικη πατάτα και θερμοκηπιακές καλλιέργειες Κρήτης σε τομάτες, αγγούρια, μελιτζάνες.
Με την σειρά του και το ΥπΑΑΤ ενέκρινε τις πιστώσεις αυτές, συνολικού ύψους 37,9 εκατ. ευρώ στις 30 Οκτωβρίου, γεγονός που αποδεικνύει ότι προχωρά και το θέμα της πληρωμής.
Τώρα, απομένει να καταρτιστεί μια Κοινή Υπουργική Απόφαση, μετά αυτή να πάει από το ΥπΑΑΤ στο Οικονομικών, ώστε να πάρει το ΟΚ Σκυλακάκη και να επαναπροωθηθεί στο ΥπΑΑΤ. Από κει και έπειτα, όπως διαβεβαιώνουν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα τρέξει άμεσα η διαδικασία, για να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις και να τρέξει η πληρωμή, ακόμα και μέσα στον Δεκέμβριο, ίσως και στις αρχές, δεδομένου ότι το πλήθος των παραγωγών δεν είναι μεγάλο, όπως ίσχυε για τα αιγοπρόβατα.
Στην επικείμενη πληρωμή της έκτακτης ενίσχυσης των προαναφερθέντων προϊόντων όπως όλα δείχνουν θα συμπεριληφθούν (και δικαίως) και οι ετεροπαγγελματίες αγρότες, οι οποίοι και εκείνοι έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα από τον κορονοϊό και την αγορά. Αυτή ήταν άλλωστε λένε από το ΥπΑΑΤ και η εισήγηση του υπουργείου προς την Κομισιόν, που παράλληλα εισηγήθηκε η έκτακτη ενίσχυση στην Καλαμών να τρέξει βάσει ΟΣΔΕ (δηλώσεις) έτους 2019. Τελικά από το έγγραφο της Κομισιόν συνάγεται ότι έκτακτη ενίσχυση θα πάρουν οι ενεργοί παραγωγοί, όπερ προφανώς σημαίνει ότι το αίτημα του ΥπΑΑΤ πέρασε από την Κομισιόν.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΠΟΣΑ

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μια μόλις εβδομάδα ανακοινώθηκαν οι ενισχύσεις που θα πάρουν οι Έλληνες παραγωγοί ελιάς Καλαμών, πρώιμων καρπουζιών χαμηλής κάλυψης, ανοιξιάτικης πατάτας και θερμοκηπίων Κρήτης, με βάση το έγγραφο που έστειλε η Ελλάδα και εγκρίθηκε από την Κομισιόν.
Δικαιούχοι του μέτρου στήριξης είναι οι αγρότες που είναι ενεργοί παραγωγοί, δηλαδή με βάση το έγγραφο της Κομισιόν, δεν υπάρχει διαχωρισμός σε κατ’ επάγγελμα και ετεροεπαγγελματίες, όπως εξηγήσαμε και πιο πάνω.
Επιτραπέζιες ελιές Καλαμών σε όλη τη χώρα: Το προγραμματισμένο μέτρο αφορά ενίσχυση για περίπου 188.041 στρέμματα που αντιστοιχούν σε 15.291 αγρότες με το ποσό των 70 ευρώ ανά στρέμμα.
Πρώιμο καρπούζι χαμηλής κάλυψης σε όλη τη χώρα: Το προγραμματισμένο μέτρο αφορά ενίσχυση για περίπου 9.912 στρέμματα που αντιστοιχούν σε 497 αγρότες με το ποσό των 300 ευρώ ανά στρέμμα
Ανοιξιάτικη πατάτα σε όλη τη χώρα: Το μέτρο αφορά ενίσχυση για περίπου 55.732 στρέμματα που αντιστοιχούν σε 6.207 αγρότες με το ποσό 245 ευρώ ανά στρέμμα
Ενίσχυση σε καλλιέργειες θερμοκηπίου της Κρήτης για ντομάτες, αγγούρια και μελιτζάνες: Το μέτρο αφορά ενίσχυση για περίπου:
- 14.012 στρέμματα που αντιστοιχούν σε 2.750 αγρότες με το ποσό των 540 ευρώ ανά στρέμμα για παραγωγούς τομάτας.
- 7.624 στρέμματα που αντιστοιχούν σε 2.160 αγρότες με το ποσό των 232 ευρώ ανά στρέμμα για τους παραγωγούς αγγουριών.
- 1.720 στρέμματα που αντιστοιχούν σε 609 αγρότες με το ποσό των ευρώ 300 ανά στρέμμα για παραγωγούς μελιτζάνας».
 
ΑΠΟ https://eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: