ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2020

Νέος Πτωχευτικός: Χωρίς όριο ο πλειστηριασμός περιουσιακών στοιχείων εταιρειών 

 

Ελεύθερη πτώση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων που πτωχεύουν προβλέπει ο νέος

πτωχευτικός κώδικας, προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταβίβασή τους στο πλαίσιο του πλειστηριασμού.

Σύμφωνα με το mononews.gr o νέος πτωχευτικός κώδικας, όπως σημείωσε χθες στην τοποθέτησή του σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Capital Link ο Ειδικός Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φώτης Κουρμούσης, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι κ. Στάθης Ποταμίτης διευθύνων εταίρος στη δικηγορική εταιρεία Ποταμίτης Βεκρής που είχε ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου, ο δικηγόρος, Δρ. Νομικής κ. Αλέξανδρος Ρόκας από την ομώνυμη δικηγορική εταιρεία, ο κ. Αλέξανδρος Μεταλλινός από τη δικηγορική εταιρεία Καρατζάς & Συνεργάτες και ο Εφέτης Αθηνών Βασίλης Πορτοκάλλης.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νέος πτωχευτικό κώδικας, ο καθορισμός της τιμής ρευστοποίησης θα γίνεται με βάση τις συνθήκες της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων μιας επιχείρησης στο πλαίσιο της πτώχευσης θα γίνεται με βάση την εμπορική τιμή, η οποία θα ορίζεται από ανεξάρτητο εκτιμητή. Η αλλαγή που επέρχεται είναι ότι στην περίπτωση που αυτή δεν επιτευχθεί, θα ακολουθεί ρευστοποίηση στα τρία τέταρτα της εμπορικής τιμής.

Ο πλειστηριασμός σε περίπτωση που δεν βρεθεί αγοραστής θα επαναλαμβάνεται στο μισό της αρχικής τιμής, ενώ εφόσον δεν επιτευχθεί η πώληση μετά και τον τρίτο πλειστηριασμό, το περιουσιακό στοιχείο θα μπορεί να ρευστοποιείται ελεύθερα, δηλαδή χωρίς κατώτατο όριο στην τιμή. «Η ταχύτητα είναι το παν» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μεταλλινός από τη δικηγορική εταιρεία Καρατζάς υπογραμμίζοντας ότι «η ρευστοποίηση θα πρέπει να ξεκινά όσο το δυνατόν πιο σύντομα και η τιμή να καθορίζεται από την αγορά», προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης απαξίωση της επιχείρησης.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης και ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων μιας επιχείρησης αποτελεί και το κλειδί προκειμένου η οικονομία να απαλλαγεί από τις επιχειρήσεις zombie, που νοθεύουν τον ανταγωνισμό σε βάρος των υγιών επιχειρήσεων.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Ποταμίτης υπογράμμισε ότι ο Πτωχευτικός Κώδικας του 2007 ήταν ανεπαρκής για να αντιμετωπίσει τα αυξημένα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας. Ενδεικτικό αυτής της ανεπάρκειας είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες που έχουν καταφύγει στο μηχανισμό της πτώχευσης δεν ξεπερνούν τις 200. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας αποτελεί όπως επεσήμανε ένα ενιαίο και συνεκτικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής αδυναμίας ιδιωτών, καλύπτοντας τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα, ενώ περιλαμβάνει διαδικασίες τόσο για την πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση της αφερεγγυότητας. Ο κ. Ρόκκας από την ομώνυμη δικηγορική εταιρεία, αναφέρθηκε στην δυνατότητα που εισάγει ο νέος για την εκκίνηση της διαδικασίας εξυγίανσης με πρωτοβουλία των πιστωτών, εφόσον ο οφειλέτης βρίσκεται σε παύση πληρωμών. Πρόκειται για αλλαγή στο ισχύον πλαίσιο, αναβαθμίζοντας το ρόλο των πιστωτών στη διαδικασία εξυγίανσης επιχειρήσεων που εντάσσεται πλέον στο ενιαίο πλαίσιο.

APO  https://www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ελεύθερη είσοδος την ερχόμενη Τρίτη στο Μουσείο Ακρόπολης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR 15/05/2021  09:14 Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον ψηφιακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που διοργανώνετα...