ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Κρασί: Καλή ποιότητα φέτος, αλλά μειωμένη παραγωγή και χαμηλές τιμές


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020, 15:33

 

«Τυπική και άριστη» χαρακτηρίζει τη φετινή σοδειά σταφυλιών ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ). Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος, ο ήπιος

χειμώνας παράλληλα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο για την εποχή σε αντίθεση με αυτές που επικράτησαν τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο οδήγησε σε οψίμιση όλων των βλαστικών σταδίων.

Η ανομβρία καθώς και η απουσία καύσωνα τη θερινή περίοδο της ωρίμανσης «οδήγησαν σε άριστα και απολύτως υγιή σταφύλια, ενώ θετικά επηρεάστηκαν και οι όψιμες ελληνικές ποικιλίες (Αγιωργίτικο, Ροδίτης, Μοσχοφίλερο) από τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΟ, τα φετινά λευκά κρασιά θα είναι ιδιαιτέρως αρωματικά με πολύ καλές οξύτητες, ενώ τα κόκκινα θα έχουν ισορροπία και πλούσια φαινολική δομή.

Μειωμένη η παραγωγή

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή, αυτή αναμένεται να είναι μειωμένη στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα για τον τρύγο της Κάντζας όπου η φετινή παραγωγή εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε κατά 25% σε σχέση με το 2019, ενώ αρκετά μειωμένη σε σχέση με την περασμένη χρονιά είναι και η παραγωγή στη Νεμέα.

Πτώση στην παραγωγή η οποία προσεγγίζει το 15-30% κατά περίπτωση παρατηρήθηκε στην Ηλεία, ενώ στη Μονεμβασιά, αυτή υπολογίζεται σε 35-40% σε σχέση με πέερσι.

Αντίθετα, αυξημένες εμφανίζονται σε όγκο οι ποσότητες που τρυγήθηκαν στη Σάμο, κάτι το οποίο ισχύει και για την περιοχή της Πάρου. Στο Ηράκλειο Κρήτης παρατηρήθηκε αύξηση στη συγκομιδή σε ποσοστό 10% σε σχέση με το 2019, ενώ στη Γουμένισσα η φετινή παραγωγή εκτιμάται υψηλότερη από 5 έως 10% σε σύγκριση με το 2019.

Υψηλή ποιότητα

Υψηλής ποιότητας οίνους αναμένεται να παραχθούν από τον φετινό τρύγο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΟ. Η φετινή σοδειά στην περιοχή του Παγγαίου προβλέπεται ότι θα χαρακτηρίζεται από οίνους υψηλής ποιότητας με έντονα αρώματα κάτι το οποίο ισχύει και για αυτούς του Αγίου Όρους. Σαφώς ανώτερη από αυτή του 2019 χαρακτηρίζεται ποιοτικά η φετινή σοδειά στην περιοχή της Καρδίτσας.

Σε ό,τι αφορά τους οίνους της Νεμέας οι οποίοι, όπως τονίζει ο Σύνδεσμος «βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ζύμωσης παρουσιάζουν φρουτώδη αρώματα, καλό χρώμα, υψηλές οξύτητες και καλή φαινολική δομή».

Πτώση των τιμών

Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές στην αγορά του σταφυλιού λόγω της μειωμένης ζήτησης στον τουρισμό και την εστίαση, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος στην ανακοίνωσή του στην περιοχή της Γουμένισσας οι τιμές στα σταφύλια σημείωσαν μείωση 15%, ενώ στο Αμύνταιο αυτή ανήλθε από 5% έως 15%.

Οι τιμές στο Σαββατιανό μειώθηκαν από 0,28 ευρώ που ήταν την περασμένη χρονιά σε 0,20 ευρώ το κιλό ενώ στη Μαντινεία, οι τιμές ανά κιλό σταφυλιού ήταν μειωμένες σε σχέση με το 2019 κατά 25% κυμαινόμενες από 0,30-0,40 ευρώ.

Στην Ηλεία το εκτιμούμενο ποσοστό μείωσης φτάνει 10-20%, και στην Πάρο έως 20% σε σχέση με το 2019. Τέλος, στην περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης οι τιμές των σταφυλιών κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο 25% σε χαμηλότερα επίπεδα από τα περσινά.

ΑΠΟ  https://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: