ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

ΕΛΓΑ: Πότε οι πληρωμές των καταστροφών που προκάλεσε ο κυκλώνας «Ιανός»


  • 23 Οκτωβρίου 2020 - 14:52

 

 

Την προσεχή εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί από τον ΕΛΓΑ η πληρωμή της προκαταβολής και των εξοφλήσεων των

ζημιών που προκλήθηκαν σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τον κυκλώνα «Ιανός». Αυτό ειπώθηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Ανδρέας Λυκουρέντζος, στην οποία συζητήθηκε ο συντονισμός των ενεργειών των υποκαταστημάτων για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που αφορά την προώθηση του εκτιμητικού έργου των ζημιών.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να αποσταλούν το ταχύτερο δυνατόν τα νέα πορίσματα, καθώς και η καταχώρησή τους στα Πληροφοριακά Συστήματα του ΕΛΓΑ, ώστε να προχωρήσει άμεσα τόσο η προκαταβολή όσο και η εξόφληση αποζημιώσεων στους δικαιούχους και σε αυτές τις περιπτώσεις.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΛΓΑ, «η ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου, καθώς και η εξόφληση των αποζημιώσεων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2021, όπως ορίζει η διάταξη του νόμου 4737/2020, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, Νίκος Δούκας, η γενική διευθύντρια, Χρυσούλα Γάσπαρη, ο προϊστάμενος του Τμήματος στη Διεύθυνση Ασφάλισης και Ενισχύσεων, Σταύρος Καουκάκης και οι προϊστάμενοι των υποκαταστημάτων Λάρισας, Μιχάλης Λιόντος, Πάτρας, Γιώργος Κεχαγιάς και Λαμίας, Χρήστος Λιάλιος.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: