Οι εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις εντός του 2020 ξεπερνούν τις εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις όλης της προηγούμενης δεκαετίας. 11 δις. ευρώ ρευστότητα μέσω ΤΕΠΙΧ και Ταμείου Εγγυοδοσίας σε διάστημα μόλις 7 μηνών.
Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται τις τελευταίες
ημέρες το υπουργείο οικονομικών και τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να εκταμιεύσουν άμεσα τα φθηνά δάνεια που προβλέπεται μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής και Ταμείου Εγγυοδοσίας.Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών και η Κυβέρνηση σχεδιάζουν να ρίξουν στην αγορά 11 δις. ευρώ ρευστότητα σε διάστημα μόλις 7 μηνών, οι διοικήσεις των τραπεζών από την πλευρά τους επιχειρούν να απαντήσουν «εμπράκτως» στην κριτική που δέχονται ότι τα κεφάλαια μέσω του ΤΕΠΙΧ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας κατευθύνονται σε ουσιαστικά ελάχιστες επιχειρήσεις και δηλώνουν έτοιμες να αυξήσουν τον αριθμό των δικαιούχων.
Άλλωστε την περασμένη Παρασκευή ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χ. Μεγάλου στο πλαίσιο του 3oυ Athens Investment Forum διευκρίνισε ότι τα νέα προϊόντα που ετοιμάζονται να πέσουν στην αγορά, θα αφορούν νέους δανειολήπτες, ενώ στόχος των τραπεζών είναι να τα διαθέσουν σε περισσότερους δικαιούχους. Από τον πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Π. Μυλωνάς τόνισε ότι «στην 2 η φάση των χρηματοδοτήσεων σκοπεύουμε να χρηματοδοτήσουμε συνολικά περί τις 35.000 επιχειρήσεις από 17.000 που ήταν στην πρώτη φάση των προγραμμάτων ρευστότητας», δίνοντας το στίγμα της συνολικής στρατηγικής από πλευράς του πιστωτικού συστήματος.
Ρευστότητα 10ετίας σε ένα έτος
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το πλήθος των εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων εντός του 2020 ξεπερνά το πλήθος όλων των εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων όλης της προηγούμενης δεκαετίας. Μάλιστα, έως τα τέλη Αυγούστου, τα εκταμιευμένα δάνεια για το 2020 ήταν 5 φορές περισσότερα από τα αντίστοιχα της περιόδου 2015 – 2019.
Η συνολική στήριξη από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το Ταμείο Εγγυοδοσίας και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ξεπερνά, μέχρι σήμερα, τα 6 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται, από τους επιπλέον πόρους του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, τη δεύτερη φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας και τον 3ο και 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, να διατεθούν επιπλέον πόροι ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες του έτους. Δηλαδή, η συνολική «ένεση» ρευστότητας θα ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ σε διάστημα περίπου 7 μηνών.
Επιστρεπτέα Προκαταβολή
Η πρώτη κίνηση που αναμένεται από το υπουργείο Οικονομικών, μέσα στις επόμενες ημέρες, είναι η εκταμίευση 1,5 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις - δικαιούχους του τρίτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής. «Μέσα στην επόμενη εβδομάδα εκτιμούμε ότι θα ξεκινήσουν οι πληρωμές για τον κύκλο αυτό», δήλωσε την Παρασκευή ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Το πρόγραμμα έχει χρηματοδοτήσει 120.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και πολύ μικρές, ενώ 174.027 υπέβαλαν αίτηση για τον 3ο κύκλο της.
Η συνολική στήριξη του Κράτους προς τις επιχειρήσεις, μέσω του εν λόγω χρηματοδοτικού σχήματος, αναμένεται να ξεπεράσει τα 4,1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του 4ου κύκλου, που θα ακολουθήσει τον Νοέμβριο.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τρίτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, χιλιάδες επιχειρήσεις θα πρέπει να ετοιμάζονται για τον τέταρτο κύκλο του προγράμματος, όπου θα διατεθούν 600 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σε αυτό τον κύκλο, όπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ένα μέρος της ρευστότητας που θα προσφερθεί θα είναι μη επιστρεπτέο, δηλαδή θα αποτελέσει επιδότηση.
Δύο είναι οι κατηγορίες επιχειρήσεων που έχουν προτεραιότητα στον επόμενο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής: όσες έχουν δεχθεί πλήγμα από περιοριστικά μέτρα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο (και μάλιστα σε κάποιες εξ αυτών σχεδιάζεται μέρος της προκαταβολής να δοθεί ως επιδότηση) και όσες δραστηροποιούνται σε περιοχές που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τον Ιανό. Γι'αυτές τις επιχειρήσεις και επαγγελματίες, η συμμετοχή δεν θα προϋποθέτει μείωση τζίρου, αλλά ούτε και χρήση ταμειακής μηχανής.
ΤΕΠΙΧ ΙΙ
Σε ό,τι αφορά τα δάνεια με επιδότηση επιτοκίου (πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ), μέχρι σήμερα, έχουν εκταμιευθεί, σε 11.953 επιχειρήσεις, δάνεια συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Προκειμένου να καλυφθεί η σημαντική ζήτηση, έχουν προστεθεί επιπλέον πόροι, ύψους 180 εκατ. ευρώ, οι οποίοι με την τραπεζική μόχλευση θα φθάσουν περίπου στα 850 εκατ. ευρώ, για επιχειρήσεις που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση δανειοδότησης, αλλά αυτή δεν εγκρίθηκε λόγω μη διαθεσιμότητας πόρων.
Ταμείο Εγγυοδοσίας
Τις επόμενες ημέρες ξεκινά ο 2ος κύκλος του Ταμείου Εγγυοδοσίας, στον οποίο αναμένεται οι εκταμιεύσεις να γίνουν γρηγορότερα, δεδομένου ότι πολλά από τα δάνεια έχουν ήδη εγκριθεί από τον πρώτο κύκλο. Αυτή τη φορά, μάλιστα, το πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας εστιάζεται στις μικρότερες επιχειρήσεις. Το 75% - 90% των νέων δανείων του 2ου κύκλου θα απευθυνθεί κατ’ απόλυτη προτεραιότητα σε μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, έχουν διατεθεί δάνεια σε 5.255 επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Το συνολικό ύψος των δανείων που θα λάβουν οι επιχειρήσεις και από τους δύο κύκλους αναμένεται να ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ.
ΑΠΟ https://www.news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου