ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Μισθοί: Τι αλλάζει από τον Ιανουάριο του 2021 στον ιδιωτικό τομέα



 

Αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου 2021 το τοπίο για τους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα λόγω της μείωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών και της κατάργησης της εισφοράς

αλληλεγγύης. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο-«σκούπα» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που παρουσίασαν την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης και η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου στο Υπουργικό Συμβούλιο προβλέπει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί. Συγκεκριμένα η διάταξη στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προβλέπει, σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" ότι από την 1η Ιανουαρίου 2021 οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών εργαζομένων σε φορείς εκτός δημόσιων υπηρεσιών θα μειωθούν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ως εξής:

-Κατά 1,85 ποσοστιαίες μονάδες από τα ασφάλιστρα υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 1,49 για τον εργοδότη και κατά 0,36 για τον εργαζόμενο. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας θα διαμορφωθεί σε 2,4% και θα κατανεμηθεί κατά 1,2% στον εργοδότη και 1,2% στον εργαζόμενο.

-Κατά 0,30 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών, η οποία θα μειωθεί κατά 0,12 από την εισφορά που καταβάλλουν οι εργοδότες υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας (ΕΚΛΑ) και κατά 0,18 υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (ΕΛΠΕΚΕ).

Η κατανομή

Το συνολικό ασφάλιστρο για τους εργοδότες διαμορφώνεται σε 0,16% και κατανέμεται ως εξής:

-Εργοδοτική εισφορά 0,06% υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (ΕΛΠΕΚΕ).

-Εισφορά εργαζομένου 0,10% υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας (ΕΚΛΑ).

-Κατά 0,85 ποσοστιαίες μονάδες από τις εισφορές που καταβάλλονται υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ) αποκλειστικά από τους εργαζομένους. Το αντίστοιχο ασφάλιστρο του εργαζομένου υπέρ ΕΛΕΚΠ διαμορφώνεται σε 0,35% και αφορά ασφάλιστρο υπέρ πρώην ΟΕΕ. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ισχύει μέχρι την 31/12/2021.

Το «ψαλίδι» των 3 ποσοστιαίων μονάδων μεταφράζεται σε αθροιστικό όφελος εργαζομένου - εργοδότη, που ξεκινά από τα 20 ευρώ τον μήνα για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 60 ευρώ τον μήνα για μεικτούς μισθούς της τάξης των 2.000 ευρώ.

Τι ισχύει σήμερα

Οι εισφορές των εργαζομένων ανέρχονται σήμερα στο 12,8% του μισθού, ενώ το κόστος των εργοδοτών στο 20%, τη στιγμή που τα αντίστοιχα ποσοστά στις χώρες του ΟΟΣΑ διαμορφώνονται σε 8,2% και 14,4%, αντιστοίχως.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι μείωση εισφορών έγινε και την 1.6.2020 (κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες στη μισθωτή εργασία μόνο για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης).

ΑΠΟ https://www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...