ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια για voucher στους βρεφονηπιακούς σταθμούς


25 Σεπτεμβρίου 2020 - 18:21

 

 

 

Σημαντική αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για το «Πρόγραμμα Οικονομικής Στήριξης Οικογενειών για την Παροχή Φροντίδας και Φιλοξενίας σε παιδιά

Προσχολικής Ηλικίας» αποφάσισαν τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής ζωής», με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνας Μιχαηλίδου και αποκλειστικά με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εργασίας, δημιουργήθηκε ένα νέο παράλληλο πρόγραμμα για μητέρες με υψηλότερα εισοδήματα που εργάζονται στον Ιδιωτικό αλλά, για πρώτη φορά, και στον Δημόσιο τομέα.

Μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Θεωδωρικάκου και της Υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται κατά 6.000 ευρώ σε κάθε κατηγορία.

Συγκεκριμένα, ενώ έως τώρα στο πρόγραμμα ως ύψιστο οικογενειακό εισόδημα προβλέπονταν τα 39.000 ευρώ, τώρα αυξάνονται στα 45.000 ευρώ.

Αναλυτικά, τα εισοδηματικά κριτήρια καθορίστηκαν ως εξής:

Έως τριάντα έξι χιλιάδες (36.000,00 ) ευρώ για μητέρες που έχουν έως δύο (2) παιδιά
Έως τριάντα εννέα χιλιάδες (39.000,00) ευρώ για μητέρες που έχουν έως τρία (3) παιδιά
Έως σαράντα δύο χιλιάδες (42.000,00) ευρώ για μητέρες που έχουν τέσσερα (4) παιδιά και
Έως σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000,00) ευρώ για μητέρες που έχουν από πέντε (5) και άνω.
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής και σε όσες μητέρες έκαναν αίτηση στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής ζωής» αλλά δεν έγινε δεκτή.

Το Υπουργείο Εργασίας τονίζει τη σημασία της υποβολής των αιτήσεων για τη βελτίωση των όρων της επαγγελματικής ζωής των δικαιούχων και τους καλεί να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που παρέχεται.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αφορά στην παροχή συνολικά 15.000 θέσεων σε σταθμούς για βρέφη και νήπια ηλικίας από έξι μηνών έως τεσσάρων ετών.
Οι αιτήσεις μπορούν να κατατίθενται ηλεκτρονικά από τους ενδιαφερόμενους στην ειδική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. (www.eetaa.gr) έως την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: