ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Σχέδια για νέα μέτρα για την αγορά: «Ενέσεις ρευστότητας» για την αποφυγή ενός «τσουνάμι» απολύσεων

29|09|2020 | 06:54

 

 

Να σπάσει το φαύλο κύκλο της ταμειακής ασφυξίας, πριν «πνίξει» ακόμα και τις υγιείς επιχειρήσεις, καλείται το οικονομικό

επιτελείο, που ήδη επεξεργάζεται σενάρια για βελτίωση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών «εργαλείων».

Τα μηνύματα που φτάνουν, πλέον, στο υπουργείο Οικονομικών με ρυθμούς… πολυβόλου- πολλές φορές αντικρουόμενα και διαφορετικά, δείγμα των διαφορών ακόμα κι εντός των ίδιων κλάδων- έχουν ως κοινή κατάληξη το αίτημα για περισσότερο χρήμα και λιγότερες πληρωμές στο Δημόσιο σε ορίζοντα ως κι ενός έτους.
 
Από αυτόν το μακρύ κατάλογο αιτημάτων και μετά από προσεκτική «ανάγνωση» όλων των δεδομένων αλλά και των προβολών ανά κλάδο, το οικονομικό θα (πρέπει να) προσαρμόσει το οπλοστάσιο του. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ένας συνδυασμός οριζόντιων κλαδικών από τη μια και εξειδικευμένων ανά επιχείρηση από την άλλη, μέτρων στήριξης, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας όπως αντικατοπτρίζονται και στους υψηλούς δείκτες φοροδιαφυγής.
Οι επιχειρήσεις καθυστερούν τις πληρωμές τους εν μέσω της κρίσης

Όπως σημειώνουν και άνθρωποι της αγοράς, μια επιχείρηση που συστηματικά φοροδιαφεύγει δεν μπορεί να κρύβεται εσαεί πίσω από τα προβλήματα του κλάδου και τα οριζόντια μέτρα στήριξης, καθώς έτσι δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, που τελικά οδηγούν σε «λουκέτο» τις επιχειρήσεις, οι οποίες με νύχια και με δόντια προσπαθούν να κρατηθούν όρθιες.

Πληθώρα ερευνών, εντός κι εκτός συνόρων, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όσο η κρίση παρατείνεται, τα φαινόμενα «ασφυξίας» στην αγορά θα επιτείνονται δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο. Οι χαμηλές ροές εσόδων εξαντλούν τα ταμειακά αποθέματα όπου υπάρχουν, στη συνέχεια οι επιχειρήσεις «σπρώχνουν» τις πληρωμές τους όσο πιο πίσω μπορούν, το πρόβλημα μετατίθεται στους προμηθευτές κι εν συνεχεία αυτοί πιέζουν τις επιχειρήσεις επ’ απειλή «stop» των πιστώσεων. Και κάπου εκεί στη μέση, επιτείνουν το πρόβλημα οι απαιτήσεις Δημοσίου και τραπεζών για την ομαλή εξυπηρέτηση τρεχουσών και παλαιότερων υποχρεώσεων.
Οι σκέψεις του ΥΠΟΙΚ για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Μια από τις σκέψεις που υπάρχουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι να προσαρμόσουν στα νέα δεδομένα το «εργαλείο» της επιστρεπτέας προκαταβολής, το οποίο αποδεικνύεται σανίδα σωτηρίας για χιλιάδες μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.
 
Μια από τις προτάσεις που εξετάζονται είναι μέρος αυτών των κρατικών δανείων να μετατραπούν σε επιδοτήσεις, δηλαδή σε μη επιστρεπτέα προκαταβολή, κάτι που προϋποθέτει νομοτεχνική επεξεργασία, έτσι ώστε να μην «κολλήσει» στους Κοινοτικούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, οι οποίοι βέβαια έχουν «χαλαρώσει» λόγω της πανδημίας. Η Κομισιόν εκτιμά, άλλωστε, ότι ένα μέρος αυτών των δανείων ούτως ή άλλως θα πρέπει να θεωρείται χαμένη υπόθεση για το Δημόσιο.
«Ενέσεις ρευστότητας» για την αποφυγή ενός «τσουνάμι» απολύσεων

Οι «ενέσεις» ρευστότητας κρίνονται σε κάθε περίπτωση αναγκαίες, αφού σε διαφορετική περίπτωση το «τσουνάμι» απολύσεων θα είναι αναπόφευκτο στους επόμενους, δύσκολους μήνες, πριν ξεκινήσει- καλώς εχόντων των πραγμάτων- η ανάκαμψη.

Πανευρωπαϊκή έρευνα της Intrum έδειξε ότι το 29% των επιχειρήσεων θέλει να μειώσει τις προσλήψεις, ως μέτρο προετοιμασίας για την ύφεση, τάση που ασφαλώς θα θέσει σε δοκιμασία και το εγχώριο φιλόδοξο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με δεδομένο ότι στην παρούσα φάση οι επιχειρήσεις δείχνουν διάθεση να περικόψουν δραστικά τα λειτουργικά τους κόστη ως αντίβαρο στην αυξανόμενη πίεση ρευστότητας. Είναι ενδεικτικό ότι το 54% των ελληνικών επιχειρήσεων, που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι έχουν ήδη αποδεχθεί μεταγενέστερους από τους συμφωνηθέντες χρόνους πληρωμής, από μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, έτσι ώστε να αποφύγουν τη χρεοκοπία…. 


Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/oikonomia/shedia-gia-nea-metra-gia-tin-agora-eneseis-reystotitas

Δεν υπάρχουν σχόλια: