ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020

Αλλαγές στο ν/σ για τις πορείες: Καταργείται η ποινή φυλάκισης σε οποίον συμμετείχε σε διαδήλωση που ήταν απαγορευμένη

06|07|2020 | 16:42

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ρύθμιση των διαδηλώσεων στην
αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατέθεσε αλλαγές και βελτιώσεις.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης στην παρέμβαση του κατέθεσε κείμενο με νομοτεχνικές βελτιώσεις και αλλαγές, οι οποίες όπως ήρθε προήλθαν τόσο από τις προτάσεις που έκαναν βουλευτές του ΚΙΝΑΛ όσο και από τις προτάσεις που έκαναν κυβερνητικοί βουλευτές. Πιο σημαντική αλλαγή είναι η κατάργηση της ποινής φυλάκισης έως και ένα έτος που προβλεπόταν στο άρθρο 13 παράγραφος 1 σε οποίον συμμετείχε σε διαδήλωση ή πορεία που ήταν απαγορευμένη. Με την αλλαγή αυτή επί της ουσίας καταργείται το ιδιώνυμο αδίκημα που προβλεπόταν στο αρχικό κείμενο. Μάλιστα ο κ. Χρυσοχοΐδης μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέφερε ότι κακώς μπήκε η συγκεκριμένη διάταξη.


Όσον αφορά τις υπόλοιπες αλλαγές στο σημείο το οποίο ανέφερε ότι «αυθόρμητη συνάθροιση δύναται να επιτραπεί εφόσον», μετατρέπεται σε «επιτρέπεται εφόσον». Και φεύγει το δύναται όπως είχε ζητήσει το Κίνημα Αλλαγής. Στο κομμάτι της απαγόρευσης μια συγκέντρωσης προστίθεται ότι θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη Προέδρου Πρωτοδικών. Αν δεν έχει απαντήσει στις τελευταίες 24 ώρες σημαίνει ότι συναινεί στην απαγόρευση. Όσον αφορά την διάλυση μιας συγκέντρωσης θα πρέπει να παρίσταται ο εισαγγελέας και να συμφωνεί. Αν δεν παρίσταται να ενημερώνεται αμελλητί.

Στη σημερινή τέταρτη και τελευταία συνεδρίαση πριν το νομοσχέδιο οδηγηθεί στην Ολομέλεια τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν στους υψηλούς τόνους, με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 να αναφέρουν πως το νομοσχέδιο αυτό δεν μπορεί να βελτιωθεί και πρέπει να αποσυρθεί. Όμως και το Κίνημα Αλλαγής αρνήθηκε να ψηφίσει το νομοσχέδιο επιφυλασσόμενο για την Ολομέλεια. Μάλιστα ο κ. Καμίνης είπε στον κ. Χρυσοχοΐδη εάν θέλει το Κίνημα Αλλαγής να ψηφίσει και με τα δύο χέρια τη ρύθμιση των συγκεντρώσεων ας φέρει την πρόταση που είχε κάνει ο ίδιος ως δήμαρχος Αθηναίων.
Χρυσοχοΐδης: Κάποιοι εδώ μέσα είναι εκτός πραγματικότητας

Ο κ. Χρυσοχοΐδης στην παρέμβαση του επιτέθηκε και στα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι η κριτική τους είναι εκτός πραγματικότητας. «Δεν εκπλήσσομαι από αυτά που άκουσα για τρίτη μέρα σ' αυτή την αίθουσα κάποιοι εδώ μέσα είναι εκτός πραγματικότητας είτε για λόγους προσχηματικούς είτε για λόγους αντιλήψεων. Θυμηθείτε ποια ήταν η στάση αυτών των κομμάτων στο πανεπιστημιακό άσυλο ή στο θέμα των Εξαρχείων», τόνισε.

«Όλες οι ρυθμίσεις και όλες οι επιχειρήσεις που έγιναν ανταποκρίνονταν στο αυτονόητο σε αυτό που θέλει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και τώρα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ζητεί να ρυθμιστεί ένα ζήτημα που αποτελεί θέμα για την καθημερινότητα και τη ζωή της. Μιλάμε διαφορετική γλώσσα κάποιοι από σας μιλάτε για απαγορεύσεις κι εμείς για τη ρύθμιση ενός δικαιώματος μιλάμε για εντελώς διαφορετικά πράγματα», επισήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής να μελετήσουν τις βελτιώσεις που έχει κάνει προκειμένου στην συζήτηση και στην ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια η θέση του κόμματος να αλλάξει και έτσι το νομοσχέδιο να υπερψηφιστεί και από το ΚΙΝΑΛ. «Έχουμε κάνει δεκτές πολλές προτάσεις από βουλευτές του ΚΙΝΑΛ αλλά και βουλευτών της πλειοψηφίας. Πιστεύουμε ότι οι αλλαγές που γίνονται καλύπτουν πλήρως την τοποθέτηση σας οι όποιες αλλαγές θα βοηθήσουν και στον τομέα των δικαστικών εγγυήσεων και στον τομέα της απαλλαγής από κάποια ιδιαίτερα αδικήματα που προβλεπόταν στο σχέδιο νόμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/nomoshedio-katargeitai-poini-fylakisis-diadilosi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέντε ελληνικά νησιά στην «πράσινη» λίστα της TUI από τις 17 Μαΐου

Γιάννης Πολίτης . 11/05/2021, 18:53 ...